Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Marosvásárhely: Az RMDSZ kezében a döntés

Központ március 27, 2012 Hír & hírháttér

dsc04593Marosvásárhely: Az RMDSZ kezében a döntés

„Meggyőződésem, hogy amennyiben az RMDSZ rábólint az előválasztások megszervezésére, Marosvásárhelynek lenne egységes magyar polgármester-jelöltje” – állítja Tőkés András, Tőkés Lászlónak, a frissen bejegyzett EMNP védnökének a testvére, akit az MPP által szervezett tüntetésen kérdeztünk.

 

„Magánemberként jöttem ki az RMDSZ székháza elé tüntetni, de teljes mértékben egyetértek az előválasztások megszervezésének fontosságával” – jelentette ki lapuknak Tőkés András. Hozzátette: úgy tartja legitimnek ezt a fajta megméretkezést, hogy a pártszínekben indult jelöltek közül kikerült nyertes kizárólag függetlenként vagy választási koalíció színeiben szállna be a polgármesteri székért vívott harcba.

„Bár hat hónappal ezelőtt lehetett volna más mód az egységes magyar jelölt kiválasztására, jelen pillanatban egyetlen út vezethet az közös magyar jelölt nevesítésére, és ez az előválasztás, és úgy gondolom, hogy a Néppárt is beleegyezne egy effajta megméretkezésbe” – mondta Tőkés, aki szükségesnek tartja azt a megállapodást is, hogy az előválasztás vesztese(i) visszalépnének a nép akarata által kiemelt nyertes javára.

Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ miért vonakodik az előválasztások megrendezésétől, Tőkés a helyzetet eképpen illusztrálta: „a disznó azért szereti a trágyalevet, mert bár büdös, de langyos” – fogalmazott. Hozzátette azt is, nem tartja szerencsésnek azt, hogy a Szövetség sokkal inkább a magyar pártokkal áll versenyben, mintsem a román alakulatokkal, sőt, az utóbbiakkal koalícióban van. „A másik oka, hogy a szövetségiek ellenzik az előválasztást, az az a konkrét tény, hogy nem akarnak Marosvásárhelyen magyar polgármestert. Hisz, ha magyar ajkú városvezető kapná a legtöbb voksot a helyhatósági választásokon, az egyben Borbély László és Kelemen Atilla csúfos bukását támasztaná alá” – összegzett Tőkés András.

Mint ismeretes az MPP egy hetes tüntetéssorozatot szervezett az RMDSZ-székháza előtt, ahol bannerekkel és szórólapokkal felszerelve szeretnék rávenni a Szövetséget, hogy rábólintson az előmegméretkezés megszervezésére.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 608

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.