Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Marosvásárhelyen 1001 államilag támogatott egyetemi hely

Központ június 19, 2012 Hír & hírháttér

mogyeMarosvásárhelyen 1001 államilag támogatott egyetemi hely

Országos szinten 62 ezer államilag támogatott helyet biztosít az oktatásügyi minisztérium a tovább tanulni akaró diákoknak. A helyek számát, országos lebontásban, a Hivatalos Közlönyben jelentette meg a szaktárca – a legtöbb államilag támogatott hely a bukaresti és kolozsvári egyetemeken van.

 

A szociáldemokrata Victor Ponta által vezetett kormány Marosvásárhely három felsőoktatási intézményében összesen 1001 államilag támogatott helyet hagyott jóvá. (Ebből 39 ösztöndíjas hely a Moldovai Köztársaság diákjainak van fenntartva, 13 pedig azoknak a moldvai fiataloknak, akik valamelyik romániai középiskolában érettségiztek, 29 hely pedig a roma kisebbség tanulni vágyóit illeti meg.)

A legtöbb ingyenes helyet, 459-et a Petru Maior Egyetem hirdetheti meg, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem eggyel kevesebb, 458 tandíjmentes helyet kapott. Előbbi hat, utóbbi egy hellyel kapott kevesebbet, mint a 2011-2012-es tanévben. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen 86 állami helyre várja a művészlelkű fiatalokat. A Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetemen a 470-ből 190 tandíjmentes helyet hirdettek meg, ezeket azonban nem a roman, hanem a Magyar állam fizeti.

forrás: vasarhely.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 448

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.