Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Marosvásárhelyi oktatási problémákra hívták fel a figyelmet erdélyi képviselők az EP-ben

Központ március 29, 2012 Hír & hírháttér

oktatasMarosvásárhelyi oktatási problémákra hívták fel a figyelmet erdélyi képviselők az EP-ben

A marosvásárhelyi magyar oktatással kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet az EP brüsszeli plenáris ülésén, napirenden kívül elmondott szerdai felszólalásában két erdélyi magyar EP-képviselő. Egyperces felszólalásában Sógor Csaba hangoztatta: az erdélyi városban a román és a magyar közösség fele-fele arányban alkotja a lakosságot, de az etnikai arányok ellenére egyetlen olyan általános iskola sincs, amelyet magyar történelmi személyiségről neveztek volna el.

 

Egy nemrégiben indult szülői kezdeményezéssel a város egy magyar nemzetiségű volt polgármesteréről szeretnének elnevezni egy intézményt, a kezdeményezést azonban az iskola vezetősége és a helyi képviselő testület román többsége minden eszközzel akadályozza. A képviselő úgy vélte, a népek békés egymás mellett élését biztosító kölcsönös megértés és tisztelet első lépése lehetne, hogy a szimbólumok szintjén is érvényesülni hagyják a többnyelvűséget.


Tőkés László, az EP volt alelnöke felhívta a figyelmet: tavaly óta az új román tanügyi törvény lehetővé teszi, hogy az erdélyi magyar ifjúság három multikulturális egyetemen önálló magyar karokon tanuljon, ám a marosvásárhelyi orvosi egyetem román vezetősége szembeszegül a törvénnyel, és román pártok támogatásával akadályozza az önálló magyar kar felállítását. Mint mondta, a magyar tanárokat megfélemlítik, Brassai Attila professzort pedig – aki tavaly Strasbourgban nyújtott tájékoztatást a törvénytelen egyetemi állapotokról – a vezetés fegyelmi büntetéssel szankcionálta. Tőkés arra kérte Martin Schulzot, az EP elnökét, továbbá a teljes EP-t és az EB-t, hogy “védelmezzék meg a marosvásárhelyi magyar tanárokat, és támogassák az Ungureanu-kormány törvényes intézkedéseit a magyarellenes választási kampányeszközökhöz folyamodó utódkommunista politikai erők obstrukciója ellenében”.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 459

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.