Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

„Medvekarmok” között

Pál Piroska október 20, 2016 Hír & hírháttér

Székelyföldön nem újkeletű probléma, hogy a medve jelentős károkat okoz a gazdaságokban. A Maros megyei Nyárádmagyarós községben az idén volt, hogy disznót, juhot ölt meg, de a település lakosai nem merik megközelíteni a gyümölcsösüket sem – már amit épen hagyott belőle a medve. A megye határában lévő Siklód és Küsmöd falvakban még ennél is súlyosabb a helyzet, hisz egy hónap leforgása alatt 13 disznót ölt meg a nagyvad. A mára már elnéptelenedett Siklódban éjszaka zajkeltéssel, petárdázással próbálják elijeszteni a medvéket. Újabban Marosvásárhelyen, a Tudor lakónegyed szélén lévő erdőben is medvenyomot fényképeztek.

?

„Az állatvédőket elküldeném gombászni az erdőbe!”

A Nyárádmagyarós községhez tartozó Torboszlóról és Búzaházáról sok panasz érkezett a medvék garázdálkodásáról. „Az idén a kukoricásokban, valamint a szilvásokban tettek nagyobb kárt. A faluban villanypásztorral védik a birtokokat, de a gyümölcsösöket nem lehet megőrizni. A mi vidékünk mindig gyümölcstermesztő zóna volt, a falubelieknek volt egy-egy darab földjük, amit megműveltek, és a termékeiket a piacon árusították, ebből volt jövedelmük. Ez mára megszűnt, még a diófákat is összetöri a vadállat. Mindemellett három éve senki nem kapott kártérítést” – ecsetelte lapunknak az áldatlan állapotokat Kacsó Antal, Nyárádmagyarós polgármestere.

De elmondta azt is, hogy a térségben az elmúlt öt évben ötszörösére nőtt a medvepopuláció, és a falubeliek nem mernek az erdőre menni. „Hivatalos felmérésünk nincs, hogy pontosan hány medve él itt, mert akár 50 kilométert is megtehet az állat egy nap alatt. Ám az erdőgazdálkodási őrség egy illetékese délután 5 és 9 között Torboszlóban 11 medvét regisztrált. A nagyszájú állatvédőket pedig elküldeném gombászni a közeli erdőbe, hogy utána véleményezzék a helyzetet” – fakadt ki a polgármester.

?

Nyárádmagyaróson egyébként idén június óta 15 hivatalos panasz érkezett vadkárokról, de az elöljáró elmondása szerint a valóságban ennél sokkal több történt, csak a lakosok nem jelentik be, mert értelmetlennek tartják, nem bíznak abban, hogy kártérítést kapnak.

Petárdázással, zajkeltéssel ijesztik el a medvéket

Ennél súlyosabb a helyzet a Maros és Hargita megye határában fekvő Siklód és Küsmöd településeken. A közigazgatásilag Etédhez tartozó falvakban idén legalább 100 kisebb-nagyobb vadkár keletkezett, ám ebből csak 30-at jelentettek le.

?

Szőcs László polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, hogy Küsmödben például júniusban egy hét alatt 13 disznót ölt meg a medve, és úgy véli, csak az jelentene megoldást, ha néhány egyedre kilövési engedélyt kapnának. „Fényes nappal lehet látni a nagyvadat a falu határában. A nagyszüleink idejében csak hallgattuk a medvés sztorikat, most már látjuk is őket” – fejtette ki.

A vadak nyilvántartásával foglalkozó Hubertus Vadász- és Sporthorgász Társulat szerint Etéd község területén 50-60 medve él.

Kiss Károly nyugalmazott lelkipásztor Siklódon él, elmondása szerint a medve idén tönkretette a cseresznyeszilvát és a kukoricát, a veteményesbe is bejárt, megette a csemegekukoricát is. A falubeliek zajjal védekeznek, éjszaka petárdáznak, vagy tárcsalapot ütnek kalapáccsal, hogy „elvegyék a kedvét” a garázdálkodástól.

A Maros megyei Makfalvához tartozó Szolokma lakosa, Dániel Sándor, akinek két éve a disznóit sebesítette meg a medve, mára már villanypásztort szerelt, ami megfelelő védelmet biztosít a vadállat ellen. „Itt járnak, mert a nyomaikat látom, de a villanypásztortól félnek, így nem jönnek egy méterrel közelebb” – mondta.

Medvenyom a Vásárhely melletti erdőben

medvenyom

A minap medvelábnyomot fényképeztek a Marosvásárhely határában lévő, a volt Számológépgyár melletti erdőben. Mikó István helyi lakos, egy Facebook-csoportban tette közzé a vadállatnyomot.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1340

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.