Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Meg akarják ismerni a korrupcióellenes harc „román modelljét” a szlovák hatóságok

Központ október 11, 2016 Hír & hírháttér

Az Európai Unió “kötelező migránskvótákról szóló javaslata egy szerencsétlen elképzelés volt”, amelyet politikai szempontból halottnak lehet tekinteni – jelentette ki Andrej Kiskaszlovák elnök hétfőn Bukarestben, miután Klaus Johannis államfővel találkozott.

EGY01_2016_borito_kulso_01

Európának ugyanakkor erkölcsi kötelessége, hogy ne tagadja meg a segítséget azoktól, akik a halál elől menekülnek, és szükség van az európai szolidaritásra is: önkéntes alapon kell segíteni a migrációs válságnak leginkább kitett uniós tagállamokat – árnyalta álláspontját a szlovák államfő.

Közös sajtóértekezletükön Johannis az uniós határvédelem megerősítését sürgette és úgy vélte: Európának a közös megoldás keresésére kell összpontosítania, és véget kell vetnie az uniót megosztó politikáknak. Románia bebizonyította, hogy képes megvédeni az unió külső határait, és tudja, mi a teendője a határsértőkkel – hangoztatta Johannis Románia schengeni tagfelvétele mellett érvelve.

“Kiska elnök vetette fel a témát négyszemközti beszélgetésünkön: és nyilván elégtétellel tölt el, hogy egy fontos európai barátunk méltányolja a romániai korrupcióellenes küzdelmet. Számunkra létkérdés a korrupció megfékezése, mert nemcsak a demokráciát veszélyezteti, hanem lassítja a gazdasági növekedést, és elijeszti a befektetőket is” – mondta Johannis, hozzátéve, amennyiben a szlovák hatóságok meg akarják ismerni a román modellt, Bukarest kész megosztani a korrupcióellenes küzdelem terén szerzett tapasztalatait.

A szlovák államfő kétnapos romániai állami látogatása alkalmából aláírták a két kulturális minisztérium 2020-ig szóló együttműködési programját. Andrej Kiska román háborús veteránokat tüntetett ki hétfőn. A szlovák államfő kedden Nagyváradot és az Arad megyei Nagylakot is felkeresi, ahol a szlovák kisebbség vezetőivel találkozik.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 361

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.