Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Még mindig nincs magyar tagozatot előíró charta

Központ november 2, 2011 Hír & hírháttér

Felháborító kimenetelű ülés a MOGYE-n

Még mindig nincs magyar tagozatot előíró charta

Szó szerint semmibe vették a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusának magyar tagjait a román kollégák a ma tartott gyűlésen.

 

A november 2-án összeülő szenátus az immár sokadjára visszaküldött charta megszavazásáért hívta össze a tagokat. Egyetlen változást, amit eszközöltek, az a arra vonatkozott, hogy az egyetemen belül egy prorektor magyar nemzetiségű legyen. Ez viszont semmiféle előrelépést nem jelent, hisz a MOGYE egyik prorektora eddig is magyar volt. Ugyanakkor a magyar tagozat létrehozásáról továbbra sem akar hallani az egyetem román többségű szenátusa.

Miután a teljes létszámban jelen levő román szenátustagok megszavazták a chartát, a szenátus  magyar tagjai – akik teljes ellenszavazatokkal próbálták megakadályozni a charta elfogadását – szerettek volna felszólalni, és bemutatni az előkészített programjukat, de a román tagok egyszerűen felálltak, és kimentek a teremből.

Azzal a felháborító jelenséggel is szemben állunk, miszerint tudomásunkra jutott, hogy a Pécsi Tudományegyetem, és a Semmelweis Egyetem levelet küldött a MOGYE-nek, amelyben pontosan megnevezi azokat tanárokat – professzorokat, docenseket – akiket akár 3 évre is áthelyeznének tanítani a marosvásárhelyi orvosira, viszont ezeket a leveleket többszöri kérésre sem olvasta el a szenátus.

Tehát gyakorlatilag a mai ülést a román tagok megnyitották, ők megszavazták a chartát, és utána kisétáltak a teremből, anélkül, hogy meghallgatták volna, hogy magyar kollégáik mit szeretnének mondani.

A chartát ebben a formában fogják holnap a Tanügyminisztériumba elküldeni, „és bár lehetséges, hogy nem fogják aláírni, viszont a magyar tagozat létrehozása égetően sürgős lenne, így pedig csak az időt húzzák, természetesen a román kollégák malmára hajtva ezzel a vizet” – fogalmazott Ádám Valerián, a RMOGYKE titkára. Emellett azt is elmondta, hogy egyesületük több akciót is tervez, és pénteki ülésükön ezek megbeszélésre kerülnek, és elválik, hogy mire kapnak majd engedélyt a város vezetőitől.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 474

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.