Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Még mindig nincs polgármester-jelöltje az MPP-nek

Központ október 27, 2011 Hír & hírháttér

szasz_jenoMég mindig nincs
polgármester-jelöltje
az MPP-nek

Bár a Magyar Polgári Pártnak még nincs határozott döntése Marosvásárhely polgármester-jelöltjére vonatkozóan, egyet biztosan tud állítani: dr. Vass Leventét nem támogatják a jövő évi helyhatósági választásokon. Ezt fogalmazta meg Szász Jenő, az MPP elnöke, az október 19-én összehívott sajtótájékoztatóján.

 


„Vass Leventét a Stúdium Alapítványban végzett munkájáért és a Marosvásárhelyi Diákszövetségben kifejtett aktivitásáért elismerem, viszont úgy gondolom, a város polgármester-jelöltjének túl fiatal, nem elég ismert, és mert RMDSZ-tag, ellentmond az MPP-ben megfogalmazott elveknek, miszerint egy pártfüggetlen jelölt mögé sorakozhatunk csak fel!” – vélekedett Szász.
Meg kell említenünk, hogy Vass több ízben kijelentette, csak akkor száll versenybe Marosvásárhely polgármesteri székéért, ha mindhárom párt támogatja. Jelenleg pedig az egészségügyi miniszter tanácsosa csupán az EMNT és az RMDSZ támogatását tudhatja magáénak.
Szász Jenő elmondta, az MPP is közös jelöltben gondolkodik – és ez a jelöltjavaslat jöhet akár az RMDSZ-től is –, de fenntartják azt a többször hangoztatott elhatározásukat, miszerint ez a jelölt pártokon felüli kell legyen, és ragaszkodnak ahhoz, hogy semmilyen tisztséget ne viseljen egyetlen politikai alakulatban sem. „Vass Levente RMDSZ-tagsága miatt leesett a Magyar Polgári Párt polgármester-jelöltségi listájáról” – foglalta össze Szász.

Három jelöltjük van – de a lista még nyitott

„Az MPP belső szabályzata értelmében a helyi szervezet javasolhat polgármesterjelöltet, a Maros megyei szervezet jóváhagyja ezt, az országos pedig engedélyezi a jóváhagyást a jelöltre vonatkozóan. Az MPP továbbra is olyan pártokon felüli személyt szeretne, mint Bölöni László, akitől még mindig nem kaptunk választ, de továbbra is várjuk” – magyarázta Szász Jenő. Viszont a polgáriak addig sem szeretnének ölbe tett kézzel ülni, így három lehetséges jelöltet neveztek meg a marosvásárhelyi polgármesteri székre: Bíró Zsoltot, Smaranda Enachét és prof. dr. Benedek Imrét. „Mindhárom személy pártsemleges, és nem viselnek semmiféle tisztséget politikai alakulatokban, de ugyanakkor Marosvásárhely elismert személyiségei” – véleményezte Szász. A megyei önkormányzat elnöki tisztségéért Izsák Balázs neve merült fel. Az MPP elnöke hozzáfűzte, a lista nyitott, és további javaslatokat várnak akár a civil szféra részéről is. Azt is megtudtuk, hogy a mindkét tisztség betöltésére javasolt személyt a székelyföldi autonómiatörekvések szempontjából közelítik meg, és olyan jelöltben gondolkodnak, aki ezt a modellt magáénak tudja vallani.

Meddig kell még várnunk?

Arra az újságírói kérdésre, hogy mikorra tervezik bejelenteni az MPP polgármester-jelöltjének nevét, és van-e erre határidő, Szász azt válaszolta, hogy „konkrét határidő nincs, de a szeptemberi kongresszuson
december 31-ét határoztuk meg, hacsak a párt országos vezetősége nem dönt másként és kitolja a határidőt.” Kelemen Ferenc, az MPP marosvásárhelyi szervezetének elnöke szerint  „nehéz helyzetben vagyunk, hisz figyelembe kell vennünk a pártunk és a közösség érdekeit is, de mindezt úgy, hogy a többi magyar alakulattal is egyetértésben legyünk.”

Share Button
Ennyien olvasták: 570

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.