Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Mégis finanszírozza az állam az ortodox templomépítést

Központ december 7, 2015 Hír & hírháttér

Az egyházak finanszírozásával kapcsolatban Dacian Cioloş miniszterelnök alig másfél nap alatt változtatta meg az álláspontját. A pénteki költségvetés-tervezetben még megvonta az ortodox egyház templomépítéseire szánt állami támogatást, ezzel szemben vasárnap már újra a papoknak állt a zászló.

ortodox

A kormány vasárnapi közleménye szerint Dacian Cioloş miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott Daniel ortodox pátriárkával, akit biztosított arról, hogy a kormány továbbra is támogatja a felekezetek fontosabb befektetéseit, és a „pénzügyi lehetőségek függvényében” továbbra is biztosítani fogja a forrásokat „a fontos beruházási projektekhez” és a már épülőfélben lévő templomok befejezéséhez.

Az ortodox egyház szóvivője, Vasile Bănescu reményét fejezte ki, hogy a költségvetési tervezeten módosítani fog a parlament.

Daniel Ortodox pátriárka szombaton még úgy nyilatkozott, hogy az egyház kész a papok állami fizetéséről is lemondani és adót is fizetni a bevételei után, ha az állam cserében visszaadja az egyháztól elkobzott javakat. Daniel pátriárka egészen Alexandru Ioan Cuzáig ment vissza, aki 1863-ban államosította az egyházi vagyon nagy részét, ezért az egyházak állami támogatását nem adományként kellene felfogni, hanem az egyház társadalmi szerepvállalásának az elismeréseként.

Forrás: transindex, digi24.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 393

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.