Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Megreformálnák a kisebbségi magyar oktatást

Pál Piroska március 8, 2018 Hír & hírháttér

Hivatalosan is megalakult a Magyar Szülők Szövetsége

Kedden a bíróság elfogadta a Magyar Szülők Szövetségének statútumát. Ezt korábban formai okokra hivatkozva utasította el, de mára már minden akadály elgördült az elől, hogy marosvásárhelyi székhellyel létrehozzák a nonprofit, politikamentes, a magyar diákok és szülők érdekeit képviselő, jogi tanácsadást vállaló és gyakorlati megoldásokat javasló szövetség létrejöjjön.

Csíky Csengele, a szövetség egyik kezdeményezője – aki egyébként a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport vezetője is – lapunk megkeresésére elmondta, hogy nagyon örülnek a bíróság döntésének. Már korábban is nyilvánosságra hozták, hogy közösségünket erősítendő, a gyerekek jövőit tervezendő, megalakítják a Magyar Szülők Szövetségét. „Első lépésként össze akarjuk fogni a teljes romániai magyar szülői közösséget, azaz országszerte minden magyar tannyelvű osztály, iskola, óvoda, bölcsőde szülői bizottságát egyetlen szervezetbe tömöríteni. Olyan közösséget akarunk kiépíteni, amely szervesen részt tud venni gyermekeink jövőjének tervezésében, az oktatási rendszerben, illetve annak kivitelezésében is. Ugyanakkor intézményesített rendszeren belül jogi tanácsadás nyújtására is vállalkozunk. Olyan szövetséget képzeltünk el, amelyen belül a legkisebb településtől a legnagyobb városig össze tud fogni mindenki egy ügy támogatásáért.  A szövetségünk hosszútávú célja pedig a közösségi erő kiépítése, amely vonzóvá teszi a szülőföldön való maradást gyerekeink számára” – hangsúlyozta Csíky Csengele.

A bírósági döntés következtében csak a papírokat kell kézhez kapják, és amint Csíky fogalmazott: kezdődhet a munka. „Már három megyével – Hargita, Kovászna és Maros – intenzíven dolgozunk, ugyanakkor meglévő szövetségeket kutatunk fel, hogy együttműködési szerződéseket kössünk velük. Ahol viszont nincs ilyen, ott fiókintézményeket hozunk létre, biztosítva ezáltal bármilyen megvalósítás, ötlet, problémamegoldás jogi hátterét.

Megszorongatni az iskola fenntartóit

A kezdeményező szerint azért is van nagy szükség erre az intézményre, hiszen a szülők zöme nem ismeri a jogait, így nem is élnek velük. „Tudni kell, hogy a meglévő szülői bizottságok – amelyek minden tanévkezdésekkor és valamennyi osztályban megalakulnak, illetve minden szülő tagja –, nem a tanügy részei, hanem ez egy civil szerveződés, bukaresti központtal, és amelynek együttműködési szerződése van az Oktatási Minisztériummal. Mi azt szeretnénk, hogy emellett meglegyen a saját szülői közösségünk, hasonlóan, szerződéses viszonyban a tanügyminisztériummal, amely révén a saját érdekeinket tudnánk képviselni. Teljes jogú beleszólást akarunk az oktatásügybe” – magyarázza Csíky.

Első körben a szülőket felvilágosítják a törvényekről, milyen jogaik és kötelességeik vannak, képzéseket tartanak, de gyakorlatias megoldásokat terveznek sok helyen nagy gondokat okozó problémákra. Példaként a marosvásárhelyi Művészeti Líceum esetét említette, amelynek tulajdonosa a Katolikus Státus Alapítvány és a fenntartója a helyi polgármesteri hivatal, ám az épület romokban hever. Az állapot javítása érdekében a szülők évek óta saját költségen próbálják tatarozni az osztálytermeket, ám a szövetség létrejötte lehetőséget teremt arra, hogy az így elvégzett munkálatokat leszámlázzák, és azt majd benyújtsák a polgármesteri hivatalba, a fenntartó intézménybe kifizetésért.

„Na végre!”

Csíky azt is elmondta, hogy a megkeresett szülők, szülői közösségek üdvözölték a kezdeményezést, szerintük már nagyon időszerű volt ennek létrehozása, jó szívvel csatlakoztak ehhez és aktívan részt akarnak venni a munkában. „Ez óriási felelősség és feladat, hiszen többszázezer tagot számláló szövetség indul el, ami hatalmas lehetőség, és maximálisan csúcsra kell járatni. Úgy vélem, a teljes magyar kisebbségi oktatást meg lehet reformálni ezzel. Szükséges megértenie mindenkinek, hogy a szülő a fenntartó, ő az a személy, akinek a pénzéből az oktatás működik, ezáltal az elsődleges személy, akinek beleszólási joga van a működtetésbe” – szögezte le Csíky Csengele.

Hosszútávra terveznek

Szövetségüket a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége mintájára hozták létre, akik tavaly ünnepelték a 25 éves fennállásukat. „Mi is meg szeretnénk ezt az évfordulót ünnepelni, sőt, a fél évszázadosat is. Abszolút hosszútávon gondolkozunk” – zárta a kezdeményező.

Share Button
Ennyien olvasták: 950

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.