Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Megszavazták: Bethlen Gábor-szobor lesz Marosvásárhelyen

Pál Piroska augusztus 26, 2015 Hír & hírháttér

A keddi önkormányzati képviselőtestületi gyűlésen többek között arról is szavaztak, hogy Marosvásárhely főterén, vagy a középkori vár környékén Bethlen Gábor szobra kap majd helyet. Ioan Olimpiu Sabău PSD-s képviselő ugyan megpróbálta megakadályozni, a szoborállítást – arra hivatkozva, hogy néhány kollégájával együtt nem hallott még Bethlen Gáborról –, végül négy tartózkodással megszavazták az RMDSZ-frakció által benyújtott kezdeményezést.

bethleng

Soós Zoltán tanácsos hangsúlyozta, hogy jövő év októberéig mindenképp legyen kész az erdélyi fejedelem kőmása, hisz 2016 októberében lesz éppen 400 éve, hogy Bethlen szabad királyi városi rangot és új nevet adott Marosvásárhelynek.

Claudiu Maior alpolgármester felvetette, hogy a szeptemberi soros tanácsülésig Peti Andrással együtt összeírják azokat a szobrokat, amelyek felállításáról bár szavazott a tanács, de eddig nem valósultak meg. Elmondta, hogy egyszerre nem tudják a kőmásokat kihelyezni, mert jelenleg a költségvetésben erre nincs pénz.

Mint ismeretes, a helyi tanácsban létezik egy szóbeli megegyezés, amely szerint paritásos alapon – egy magyar, egy román személyiségnek – párhuzamosan állítanak szobrot Vásárhelyen, ám egyelőre Bethlen Gábor „román társáról” még nem született javaslat.

„Az RMDSZ-frakció azt szorgalmazza, hogy Bethlen szobra a főtéren, vagy annak közvetlen közelében, a várban legyen, hisz a fejedelem élete és munkássága összefügg a középkori építménnyel. Többek között arról is döntés született, hogy minden, eddig megszavazott szobor helyszínére visszatérünk, feltérképezzük azokat, hogy végre tegyünk pontot a kőmások állításának ügyére” – mondta el lapunknak Peti András alpolgármester.

Harsányi Zsolt rendező az új RMDSZ-tanácsos

A tanácsülésen tette le esküjét Harsányi Zsolt rendező, aki Kikeli Pált váltja tisztségében.

Harsányi Nagyváradon született, elvégezte a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemet, azóta rendezőként dolgozik.

Fotó: András Tihamér

Share Button
Ennyien olvasták: 959

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.