Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Megvan a törvényes keret a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újralapítására

Központ december 5, 2017 Hír & hírháttér

Döntő házként fogadta el hétfőn a szenátus az RMDSZ tanügyi törvényt módosító javaslatát, amely előírja, hogy ezután törvénnyel is létre lehet hozni kisebbségi oktatási intézményeket.

Ezáltal a parlament jogalapot teremtetett arra, hogy a parlament törvény útján alapíthassa újra a marosvásárhelyi katolikus iskolát. Az RMDSZ november közepén iktatta a katolikus gimnázium létrehozásáról szóló törvénytervezete. Ám ahhoz, hogy ezt a parlament tárgyalhassa és elfogadhassa, az oktatási törvény módosítására volt szükség, mert ennek eddigi formája szerint csak az önkormányzatok hozhattak létre tanintézményeket – emlékeztetett hétfőn a szenátusi plénumi szavazást követően Cseke Attila.

A szenátusi frakcióvezető kifejtette, a 2011-es oktatási törvény módosításával megvalósult a katolikus gimnázium újraalapítási folyamatának első lépése. Második lépésben a parlamentnek el kell fogadnia az törvénytervezetét, amely kifejezetten a marosvásárhelyi katolikus iskola megalapítására vonatkozik.

„A marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében hiába próbáltunk helyi szinten megoldást találni, minden próbálkozásunkat elgáncsolták. Az anyanyelvi oktatást biztosító intézmények megmaradásunk zálogai, és mint ilyen prioritás számunkra a védelmük, működésük biztosítása. Ezért a kisebbségi oktatás tekintetében szükségesnek tartjuk egy másodlagos megoldási lehetőség biztosítását arra az esetre, ha azt tapasztaljuk, helyi szinten megpróbálják ellehetetleníti az anyanyelvű oktatást, mint ahogyan a marosvásárhelyi katolikus gimnázium esetében történik” – idézte Cseke Attilát az RMDSZ keddi hírlevele.

Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető elmondta, az elmúlt bő egy év során, amióta a marosvásárhelyi katolikus iskola kálváriája tart, bebizonyosodott, hogy csak olyan megoldás jöhet szóba a tanintézmény helyzetének végérvényes rendezésére, amely jogilag támadhatatlan.

„Minden eddigi helyi szintű megoldási javaslatunktól vagy elzárkóztak az illetékesek, vagy megtámadták azokat. Ennek tükrében egyértelművé vált, hogy nem bízhatunk a hatóságok jóhiszeműségében, olyan megoldásra van szükség, amely egyszersmind véget vet a kialakult patthelyzetnek, és a lehető legbiztonságosabb módon valósítja meg a katolikus iskola újbóli létrehozását. A törvény általi iskolaalapítás azért jó megoldás, mert ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni” – magyarázta a politikus.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, a törvénytervezet rendezné a katolikus iskola jogi státuszát, lehetővé tenné az áthelyezett osztályok visszavételét, az új osztályokba való beiratkozást, és rendezné a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetét is.

A katolikus iskola létrehozásáról szóló törvényt első házként a képviselőház tárgyalja sürgősségi eljárással.

közlemény

Share Button
Ennyien olvasták: 1085

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.