Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Mennyibe kerülhetett a párizsi terrortámadás?

Központ november 23, 2015 Hír & hírháttér

A 130 embert Párizsban lemészároló terroristák a 2001. szeptember 11-i terrortámadások költségének töredékét, mintegy 7000 eurót költhettek a merényletre a Reuters brit hírügynökség számításai szerint.

An investigator works outside the Bataclan concert hall, Saturday, Nov. 14, 2015 in Paris. French President Francois Hollande said more than 120 people died Friday night in shootings at Paris cafes, suicide bombings near France's national stadium and a hostage-taking slaughter inside a concert hall. (AP Photo/Christophe Ena)/ENA210/950461100172/1511141815

Az iraki és szíriai légitámadások miatt bosszúból az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport által november 13-én elkövetett merényletek után a világ vezetői a terrorizmus finanszírozásának leállításért harcolnak. Néhány nappal a merényletek után Franciaország és Belgium bejelentette, hogy 1 milliárd eurót költenek további biztonsági intézkedésekre. 

Ezzel szemben magukra a támadásokra, a válogatás nélküli gyilkosságokra, a félelem- és zavarkeltésre alig volt többre szükség, mint Kalasnyikov gépkarabélyokra és lőszerre, bérelt autókra és lakásokra, valamint robbanó övekre, s ezekre a nyolc elkövető viszonylag keveset költhetett.

A washingtoni és New York-i, 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények költsége a független 9/11 bizottság számításai szerint 400 ezer és 500 ezer dollár között mozgott, ebben benne volt a pilóták kiképzése, valamint a kiképzés idején a repülőutak és a szállás költsége is.

A Reuters számításai szerint viszont a párizsi merényletek, amelyeken bárokban, éttermekben, a Stade de France stadionban és a Bataclan koncertteremben szórakozó emberet gyilkoltak meg, ennek az összegnek mintegy 2 százalékába kerülhettek.

A merényletek legbonyolultabb részéhez, a robbanóövek elkészítéséhez elegendőek voltak különböző olcsó alapanyagok. Biztonsági szakértők szerint az övek készítését gyakorlott bombagyártó végezhette el, aki feltehetően saját maga nem vett részt a merényletekben.

Mind a hét halott párizsi támadó robbanó övet viselt és használt, amely egy TATP nevű robbanószerből, egy elemből és elsütő billentyűből állt. A biztonsági körökben “Sátán anyjaként” is nevezett TATP alapvető háztartási anyagokból előállítható, ezt használták a 2005. évi londoni merényletekhez, és ezt próbálta felrobbantani 2001. decemberében egy repülőgépen a “Cipőbombás” néven elhíresült Richard Reid is.

A szükséges vegyi anyagok drogériákban beszerezhetők, övenként 5-10 euróért, a Stade de France-nál magukat felrobbantó három merénylő övében lévő csapszegekből pedig 500 darab 150 euróért megvásárolható – írja a Reuters.

A merénylők két lakást béreltek Párizsban, az egyiket egy hétig, a másikat három napig, ennek a költsége 680 euró körüli lehetett a nyilvánosan elérhető lakásbérlési árak alapján.

A merénylők által használt Volkswagen Polo, Seat Leon és Renault Clio gépkocsik bérleti díja, amelyekkel a nyomozók szerint Brüsszelből Párizsba utaztak, 595 euróba kerül egy ismert gépkocsi-kölcsönző cégnél, feltéve, hogy egy hétre vették bérbe, üzemanyaggal és adókkal együtt.

Egy Kalasnyikovot 300 és 700 euró közötti áron lehet beszerezni az Európai Unióban az európai közös rendőri szerv, az Europol szerint. A 7,62-es kaliberű lövedékből – ebből a lövedékből találtak több százat az éttermek környékén – 2000 darab beszerezhető mintegy 500 eurós áron az interneten.

A Bataclan rendezvényközpontnál három Kalasnyikovot használtak, három továbbit találtak az egyik autóban, s feltehetően volt még egy, így mindennek költsége összesen 5400 euró lehetett. Mindezt összesítve jön ki a 7000 euró körüli összeg.

Ugyanakkor a támadások további költségei homályosak. Az egyik támadó például szíriai útlevéllel utazhatott Ahmed Ali el-Mohammednéven a menekültek által használt útvonalon Görögországból Párizsba. Egy ilyen utazás költsége Szíriából Törökországon át a görög határig igen változó, és nem szerepel a Reuters számításai között.

Busztársaságoktól, komptársaságoktól, egy utazási irodától, a rendőrségtől és az Égei-tengeri Lerósz szigetén működő önkéntes segélyszervezettől kapott információk alapján a Törökországból a macedón határig tartó utazás 1200 euróba kerülhet. Ez az olcsóbb változat: ekkor az illető olyan csónakokon kel át a tengeren, melyek gyakran elsüllyednek, számos menekült életét követelve. S akkor ebben az árban nincs benne a hamis személyazonossági okmányok költsége. Ha viszont a terrorista egy ennél biztonságosabb hajón utazik, hamis útlevéllel, akkor az út akár 5000 euróba is belekerülhet.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 448

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.