Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Minden szinten és szakon tanulhatunk magyarul Romániában?

Központ október 6, 2014 Hír & hírháttér

Minden szinten és szakon tanulhatunk magyarul Romániában?

Az állam kiemelt jelentőséget tulajdonít az anyanyelvű oktatásnak, ezért minden szinten és szakon támogatja, illetve finanszírozza a kisebbségi nyelveken szervezett oktatást – jelentette ki szombaton Mihnea Costoiu, felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter az Agerpres hírügynökségnek, Semjén Zsolt bírálatára reagálva.

     

 

A magyar miniszterelnök-helyettes a Sapientia EMTE marosvásárhelyi bentlakásának pénteki avatóján megjegyezte: szégyen, hogy a – magyarországi költségvetési támogatásból működő – tanintézmény finanszírozásához a román állam egy fillérrel sem járul hozzá. Semjén Zsolt szerint ezáltal Románia román állampolgárokat diszkriminál.

Costoiu válaszában rámutatott, Romániában a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok és hallgatók az óvodától az egyetemig anyanyelvükön tanulhatnak. Olyan romániai egyetemeken, mint a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, és a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem államilag finanszírozott magyar tannyelvű felsőoktatás működik.

A miniszter megjegyezte, hogy a román állam etnikai megkülönböztetés nélkül ösztöndíjakat, utazási kedvezményeket, ingyenes táborokat, bentlakásokat és ellátást is biztosít az egyetemi hallgatóknak.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 420

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.