Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Mit kér a nép? Előválasztást!

Központ november 21, 2011 Hír & hírháttér

 Mit kér a nép?

Előválasztást! 

A biztató kezdet után, úgy tűnik, egyre távolabb kerültünk attól, hogy a helyi politikai erők megegyezzenek a közös polgármester-jelölt személyét illetően. Az EMNT megyei vezetői egy ideig abban a hiszemben élhettek, hogy megtalálták a számukra legüdvözítőbb megoldást: egy RMDSZ-es politikust neveztek meg saját jelöltjükként. Hogy milyen meggondolásból, azt csak találgatni lehet.

Az viszont nehezen hihető, hogy a korábbi, a színfalak mögötti egyeztetések során nem ígértek nekik valamit cserébe, mondjuk: néhány biztos bejutó helyet a városi és megyei tanácsosi jelöltlistán. Az már csak idő kérdése volt, hogy az RMDSZ mikor teszi le a garast Vass Levente mellett. S amint ez is megtörtént, már-már lefutottnak látszott a dolog.
Csakhogy Tőkés László ominózus, a vásárhelyi polgármesterjelölt-állítás kapcsán kiadott állásfoglalása  teljesen összekuszálta a szálakat. Az EMNT a jelek szerint kihátrált Vass Levente mögül, most már, úgy tűnik, számukra is Smaranda Enache a kedvesebb…

A Pro Európa Liga elnökét látszik támogatni az MPP is, bár itt még nem teljesen lefutott az ügy, hiszen a városi szervezet már úgy határozott, hogy dr. Benedek Imrét támogatja – bizonyos feltételek mellett. Összegezve: ez idő szerint egyetlen dolgot lehet tudni biztosan, azt, hogy semmi sem biztos. Magyarán: ott állnak a politikai erők, mint a februári egyeztető tárgyalások kezdetén, azaz még ott sem, hisz akkor legalább abban megegyeztek, hogy csak összefogással, közös jelölttel hódítható vissza a vásárhelyi polgármesteri szék.             
A mostani zavaros – és az újabb kudarcot előrevetítő – helyzetből véleményem szerint egyetlen út vezethet ki: az előválasztás. Egy szakmailag kifogástalanul megszervezett, minden gyanú fölött álló „közvélemény-kutatás” is megtenné, de a jelen helyzetben nehezen lehetne olyan céget találni, amelynek elfogulatlanságát senki sem vonná kétségbe. Tehát marad az előválasztás. Egy igen jól megszervezett „közvélemény-kutatás” győztese mellé, mögé mindenki oda állhatna, pártállásától függetlenül, hisz hivatkozhat arra: a köz akaratát támogatja. Márpedig a mindenkori politikusok mindig a közjóra, a választóik érdekeire hivatkozva tesznek – vagy nem tesznek – bármit is. S hogy ne feledjük, ne feledjék: a választói érdek ma azt kívánja, hogy újra magyar polgármestere legyen a városnak; a választói akarat most azt diktálja, hogy a vásárhelyi magyar politikai erők közös polgármester-jelöltet állítsanak.


Következésképpen: aki ellenzi az előválasztást, az nem a közjó, hanem a választói érdek szerint cselekszik.

Hogyan vélekednek az előválasztásról?

Kelemen Ferenc, az MPP marosvásárhelyi szervezetének elnöke úgy gondolja, ha több polgármester-jelölt lesz a jövő évi helyhatósági választásokon, akkor a vásárhelyi magyarság illetékes, hogy megmondja, kit tart a legalkalmasabbnak, kire adja majd a voksát. „Egy jól megszervezett előválasztással egyet tudok érteni. Elevenen él még bennem azon választások emléke, amikor rendre önkényesen, pár ember által megnevezett polgármester-jelölt indult, és rendre csúfosan elbukott. És ezzel nem azt akarom hangsúlyozni, hogy azért buktak el, mert nagyon rosszak lettek volna, hanem azért, mert nem tudták maguk mögé állítani magyarságot. Ezek után, úgy gondolom, igenis meg kell kérdezni a magyarságot, hogy ki lenne az a személy, akit szeretnének a polgármesteri székben látni az elkövetkezendőkben” – fogalmazott Kelemen.
A polgáriak elnöke is úgy gondolja, hogy a legnagyobb probléma az lehet, hogy az emberek nem mennek el szavazni. Viszont az előválasztásnak nagyon jól megszervezettnek kell lennie, és mindhárom párt összefogását szükségesnek látja ehhez. „Az RMDSZ, az MPP és az EMNT összefogásával egy olyan előválasztást kellene szervezni, amely által egy olyan személy lenne a polgármester-jelölt, akit a magyarság is elfogad. Tudatnunk kell a lakosokkal, hogy igenis érdekel a véleményük, és az, hogy mit szeretnének” – foglalta össze Kelemen.

Jakab István, az EMNT helyi szervezetének elnöke elmondta, hogy amennyiben politikai egyezség van, nincs szükség előválasztásra. Ellenkező esetben sem tartja jó ötletnek, mert az előválasztások nem segítenének abban, hogy Smaranda Enachét, Pro Európa Liga társelnök-asszonyát integrálják. „Mivel értesültem, hogy Smaranda Enache nem kíván részt venni egy ilyen fajta előválasztáson, én nem látom hasznát egy előválasztás megszervezésének. Ugyanakkor, nem sok esélyét látom annak sem, hogy egy effajta megmérettetésnek  jelentősen mobilizáló hatása lenne a marosvásárhelyi lakosok körében” – összegzett Jakab.

Csegzi Sándor alpolgármester véleményére is kíváncsiak voltunk, akiről mint ismeretes, sajtóberkekben az a híresztelés is felröppent, miszerint függetlenként jelöltetné magát a jövő évi választásokon. „Az RMDSZ körökben az a vélemény, hogy nincs szükség előválasztásra, hisz a szövetség elég erős, és széleskörű támogatottsággal bír ahhoz, hogy a jelöltjét el lehessen fogadtatni a választópolgárokkal” – vélekedik Csegzi. De azt is elmondta, yha nem sikerül egyetlen olyan személyt megnevezni, aki mindhárom politikai alakulat támogatását élvezné, akkor
‚‚az előválasztást is fel kell vállalni.”

Megkérdeztük Nagy László unitárius lelkészt, főjegyzőt is, mi a véleménye egy előválasztás megszervezéséről. „Egyrészt korainak tartom erről beszélni, másrészt akkor tudnék véleményt mondani, hogy pozitív vagy negatív hatása lenne egy előválasztásnak, ha biztosan tudnánk, kik a jelöltek, akik részt vennének egy ilyen megmérettetésen” – fogalmazott Nagy.

Ötvös József református lelkész, esperes, egyházkerületi generális direktor azt tartja a leginkább problematikusnak, hogy  mindhárom romániai magyar párt saját erejét akarja fitogtatni, saját pozícióját akarja erősíteni elsősorban. „Én úgy gondolom, lenne esély arra, hogy Marosvásárhelynek újra magyar polgármestere legyen, de ehhez egységesen, összefogással kellene valamit tenni. Akár egy előválasztás megszervezésével, akár más megoldással, de valahogy meg kell mozgatni a magyar lakosságot. Továbbá, úgy gondolom, hogy csakis akkor lehetne az elfásult magyar szavazó-polgárokat mobilizálni, ha egyetlen közös jelöltet látnak, akit tulajdonképpen – az előválasztások szervezése által – ők válogatnak, jelölnek ki, és úgy gondolják, hogy emiatt érdemes elmenni szavazni.”

Share Button
Ennyien olvasták: 532

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.