Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

MOGYE: A félreértések elkerülése végett

Központ március 8, 2012 Hír & hírháttér

MOGYE: A félreértések elkerülése végett

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség honlapján tette közzé azt a közleményt, amelyben reagálni kívánnak román diáktársaik tüntetési akcióira. Az MMDSZ vezetősége kifejti: nem tartják hozzájuk méltónak, hogy az utcára vonulva oldják meg azokat a problémákat, amelyeket békés tárgyalásokkal is meg lehet oldani.

 

Kedves Diáktársaink!


Az elmúlt hónapok viharos történései után a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség vezetősége úgy gondolta itt az ideje, hogy személyesen szóljon hozzátok. Ezúton szeretnénk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, hogy eloszlassuk az esetleges kételyeket, félelmeket, hogy megcáfoljuk az alaptalan híreszteléseket és elmondjuk, hogy a birtokunkban levő információk alapján mit tartunk helyes lépésnek a következőkben.

1.A 2011/1-es tanügyi törvény alapján egyetemünknek kötelessége létrehozni az önálló magyar vonalat (amit a többi multikulturális egyetem már sikeresen megvalósított), de ezt az egyetemünk aktuális  vezetősége a mai napig elutasítja.
2.A magyar nyelven tartandó gyakorlatok nem vonnák maguk után a román szaknyelv ismeretének hiányát. Azt mindenki beláthatja, hogy anyanyelvünkön sokkal könnyebben és hatékonyabban elsajátítható egy tudomány (pl. gondoljatok bele mennyivel egyszerűbb lett volna megérteni az anatómia gyakorlatokat magyarul).  Oktatóink garantálják, hogy a magyar kar megalakulása után is meg fogjuk állni helyünket a román egészségügyi rendszerben.
3.Nem igaz, hogy megszűnne a magyar fogorvosi illetve gyógyszerészeti oktatás. A fogorvosi karon a helyek számának csökkentése (függetlenül a magyar kar megalakulásától) a minőségi oktatás érdekében történik.
4.Nem igaz, hogy az egyetem elveszíti az akreditációt vagy, hogy bárkinek is Kolozsvárra kellene mennie diplomázni.
5.Politikai beavatkozás mindig is volt az egyetemen, nem most kezdődött.
6.A jelenlegi állás szerint jövő keddre várható a kormányhatározat, mely eldönti az egyetem sorsát.

Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, hogy nem reagáltatok a minket ért provokációkra és nem dőltetek be semmilyen hamis híresztelésnek. Nem tartjuk hozzánk méltónak, hogy az utcára vonulva oldjuk meg azokat a problémákat amelyeket békés tárgyalásokkal is meg lehet. A hasonló megmozdulások, mint látjuk nem is vezetnek eredményre.  Az MMDSZ egyöntetűen úgy gondolja, hogy a legfontosabb  továbbra is az összetartás. 

Amennyiben még maradtak megválaszolatlan kérdéseitek vagy értesülni szeretnétek a további fejleményekről, sok szeretettel várunk március 13.-án, kedden este 8 órától a 3-as bentlakás első emeleti tanulójában tartandó választmányi gyülésre.

MMDSZ Vezetőség

Share Button
Ennyien olvasták: 516

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.