Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

„MOGYE fogorvosi karán is dékánhelyettesi tisztség jár a magyaroknak”

Központ március 29, 2012 Hír & hírháttér

baba„MOGYE fogorvosi karán is dékánhelyettesi tisztség jár a magyaroknak”

Nem tekinthető szegregációnak, hogy a MOGYE-n kormányhatározattal hoztak létre egy új, magyar és angol tannyelvű kart, hiszen a marosvásárhelyi egyetemen jelenleg is román, magyar és angol nyelven folyik az oktatás – mondta Cătălin Baba. Az oktatási miniszter szerint csak az egyetemi charta elfogadása után léphet tovább a MOGYE a választások fázisába, ezért mielőbb újra kell azt fogalmazni. 

 

“Azt kértem az egyetem magyar oktatóitól, hogy szerveződjenek tagozattá” – magyarázta a tárcavezető, aki szerint a létrehozott új kar mellett a magyar oktatást is nyújtó fogorvosi karon is dékánhelyettesi tisztség jár a magyaroknak, és a magyar oktatóknak jelen kell lenniük a fogorvosi kar tanácsában is. Baba megemlítette, hogy a magyar tagozatnak “ki kell egészítenie” az egyetemen lezajlott választásokat. Jelölteket kell állítania a tagozatot megillető szenátusi helyekre, valamint a rektorhelyettesi tisztségre is. 


A miniszter azt is megjegyezte, ha életbe lépnek ezek a változások az egyetemen, “megkeresik a megoldást” arra, hogy a törvénytelen charta alapján megválasztott rektor,Leonard Azamfirei tisztségben maradhasson. Azamfireit a múlt héten ruházta fel ideiglenes hitelutalványozói jogkörrel a minisztérium. 

Szabó Béla orvosprofesszor, a magyar tagozat szóvivője elmondta, a MOGYE-n valóban nehéz jogi helyzet alakult ki, hiszen a multikulturális chartát annak a szenátusnak kellene elfogadni, amelyiket egy törvénytelen charta alapján választottak meg a magyar tagozat választási bojkottja ellenére. A professzor hozzátette, a magyar tagozat ragaszkodik ahhoz, hogy saját soraiból válassza meg azokat az oktatókat, akik a szenátusban képviselik a magyar nyelvű oktatás érdekeit. A február 20-án tartott szenátusi választást ugyan bojkottálta a magyar tagozat, de a távolmaradási felhívást hat magyar oktató nem vette figyelembe; őket beválasztották az egyetem szenátusába a magyaroknak fenntartott helyekre.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 427

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.