Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

MOGYE-ügy újratöltve

Központ március 2, 2012 Hír & hírháttér

UMFMOGYE-ügy újratöltve

Új szereplők csatlakoztak a „MOGYE-sorozatba”. Cirkusz, sajtóvisszhang, tüntetés, nézeteltérés, áskálódás van, egyetértés nincs. Hasonló egy buenos aires-i szappanoperához. Na, de ki a rendező?

Kedden délután a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem mintegy 200 román ajkú diákja és tanára tüntetett a magyar departamentumok létrehozása ellen. A tömeg azt kérte, hogy se a minisztérium, se a politikum nem avatkozzon bele az egyetem belügyeibe, és tartsa tiszteletben az egyetem autonómiáját. Hogy mindenki számára kristálytiszta legyen: a románok kimentek tüntetni az ellen, hogy a magyarok anyanyelvükön tanulhassanak, úgy álcázva ezt, mintha valami nagyon nagy szívességet tennének nekik.

Ugyanakkor a Marosvásárhelyi Diákliga alelnöke honlapján nyílt levélben szólt a magyar diákokhoz, miszerint a magyar politikusok rosszat akarnak nekik, és arra kérik őket, hogy ne hagyják magukat félrevezetni. A levélben rámutatnak, amennyiben létrejön a magyar tagozat, megszűnhet a magyar nyelvű fogorvosi és gyógyszerészképzés, csak az általános orvosi képzés marad, ahová majd 70 diákot vesznek fel

„Ha ti nem akartok az utcára vonulni a jogaitokért, mi utcára vonulunk, mert nemcsak ti veszítetek az elkülönülés által, hanem veszítünk mi is. Elveszítünk benneteket” – áll a tüntetési felhívásban. „Csúfot űznek belőletek, és ti ezt némán tűritek. Senki nem mondja meg nektek az igazat, mindenki azzal hiteget, hogy majd jobb lesz, ha magyarul tanulhattok. De ez mind nem igaz! Nem lesz jobb!” – olvasható a nyílt levélben.

Eközben…

Zárt ajtók mögött tárgyaltak a MOGYE vezetői, valamint az Oktatásügyi Minisztérium képviselői: Cătălin Baba tárcavezető és Király András államtitkár, egyezség mégsem született. A tanügyminiszter „villámlátogatása” a források szerint több mint 7 órán át tartott, azonban közös nevezőre nem jutottak a felek. Megingathatatlannak mutatkoztak álláspontjuk képviseletében az egyetem képviselői, továbbra is elutasítják a magyar tagozat létrehozását az intézményben. Dr. Brassai Attila, a Bolyai Kezdeményező Bizottság elnöke elmondta, a MOGYE vezetősége a tegnap is a tavaly júniusi szenátusi döntés szellemében tárgyalt, azaz mereven elzárkózott a magyar intézetek megalapításától. Felidézte, tavaly március-május között még úgy tűnt, sikerült megegyezni az önálló magyar struktúrák létrehozása kapcsán, azonban júniusban a vezetőség meggondolta magát, és azóta hajthatatlan a kérdésben.

Catalin Baba oktatásügyi miniszter konkrétan kijelentette, hogy  két lehetőség van a helyzet rendezésére: vagy elfogadja a többség a multikulturalitást, és az ebből fakadó strukturális változásokat – és így lehet beszélni a chartáról és a választások eredményéről –, vagy kormányhatározattal hozzák létre a magyar tagozatot. Azt is megemlítette a tárcavezető, hogy a minisztérium egy ideig még elismeri a régi rektor aláírási jogát, ha azonban nem rendeződik a MOGYE helyzete, ügyvezetőt neveznek ki az oktatási intézmény élére, míg elfogadott chartája és törvényesen megválasztott vezetősége nem lesz az egyetemnek. Hozzátette, így várhatóan néhány napon belül a kormány kibocsátja a határozatot, amelynek értelmében a MOGYÉ-n létrejöhetnek a magyar intézetek.

A érem másik oldala

Constantin Copotoiu, az egyetem volt rektora, mostani szenátuselnöke az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a Catalin Baba tanügyminiszter jelenlétében folytatott kedd esti tárgyalások során az egyetemi charta módosító csomagját vitatták meg. A magyar oktatók képviselői mindegyik módosítást helyeselték, de amikor a csomag egészét kellett volna elfogadni, visszakoztak. „Amikor már mindenki azt hitte, hogy megegyeztünk, és a miniszter az egyetem szenátusa előtt jelentheti be a változtatásokat, akkor az egyik magyar tanár kijelentette, hogy ő nem fogadja el a csomagot, és ragaszkodik az önálló magyar tagozathoz” – magyarázta Copotoiu. Hozzátette, a tagozatok kérdésében csakis a szenátus hivatott dönteni, a szenátus pedig azt döntötte el, hogy nem hoz létre önálló magyar tagozatot.

Mit és hogyan ír a román sajtó?

A 24 Ore Muresene napilap egyik szerkesztője szerint Catalin Baba nem csak egy „táncos”, aki a kormánykoalíció fütyölése szerint ropja, hanem, ádáz ellensége is a vásárhelyi románságnak, hisz be szeretné tarttatni a tanügyi törvényt. Idézem: „szentül meg vagyok győződve, hogy a tanügyminiszter megoldása (amely a magyar intézet létrehozását célozza – sz. m.), az orvosi egyetemet fogja lerombolni.”

Érdekes (értsd: sajátos román értelmezésű) cikk jelent meg a román nyelvű Zi de Zi napilapban is, amelyben a szerző azt mondja, hogy a MOGYE magyar diákjai tüntetnének ugyan, azért nem állnak ki az egyetem etnikumok szerinti szétválasztása ellen, mert félnek az ezt támogató magyar tanügyi káderektől. Sőt, fejtegetésében addig megy, hogy kijelenti, hogy ez az egy éve húzódó herce-hurca a kizárólag tanárok és a politikum „meccse”, végkövetkeztetésként konkrétan kimondja, hogy a magyar diákok nem akarnak külön magyar tanszéket. Nos, ez mindenképp érdekesnek tűnik, a naivabbja megható szolidaritásnak hiheti a román félről érkező „támogatást”, a kevésbé hiszékeny polgárok pedig pontosan tudják, miről van szó.


Share Button
Ennyien olvasták: 473

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.