Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Ne legyen Verespatak a második Nagybánya!

Központ február 1, 2012 Hír & hírháttér

Ne legyen Verespatak a második Nagybánya!

Tizenkét évvel ezelőtt a Nagybánya melletti zagytározó gátszakadása következtében 100.000 köbméter cianiddal és nehézfémekkel szennyezett víz ömlött a mellékfolyóin keresztül a Tiszába. Az árhullám többszáz kilométeres szakaszon környezetvédelmi katasztrófát okozott. Elpusztította a folyók élővilágát, 1240 tonna hal pusztult el, tönkretéve a folyó mentén élő több tízezer ember megélhetését. A felbecsülhetetlen károkért az ausztráliai illetőségű üzemeltető semmilyen felelősséget nem vállalt, azóta a vállalatot felszámolták, kártérítésre semmi remény. A költségek teljesen a társadalomra hárultak, az emberek saját adójukból és munkájukkal kellett ellensúlyozzák az őket és környezetüket ért károkat, míg a befektető meglépett a haszonnal.

 

Megemlékezve a nagybányai ciánkatasztrófáról, felhívjuk Borbély László környezetvédelmi miniszter úr és egyben az RMDSZ figyelmét arra a rendkívüli felelősségre, amely a verespataki bányaprojekt környezetvédelmi engedélyeztetésének kapcsán őket és közvetve a romániai magyarságot terheli.

 A verespataki bányaprojektben nagyságrendekkel nagyobb és intenzívebb kitermelést terveznek, amely az alkalmazott cianidos technológia miatt újabb környezeti katasztrófa esélyét hordozza magában.  Meglátásunk szerint, továbbra is a megelőzés, a kockázatok elkerülése a legolcsóbb és leghatékonyabb eszköze a környezetvédelemnek.

Megemlékezve az elhíresült nagybányai ciánkatasztrófáról és figyelembe véve a ciántechnológia bányászati alkalmazásának – mind minőségi, mind pedig mennyiségi szempontokból adódó – fokozott veszélyességét és magas kockázatát;

Tekintettel az Európai Parlament elsöprő többséggel megszavazott állásfoglalására, amely a ciántechnológia teljes betiltását és a bányászati alternatívák bevezetését kéri. Figyelembe véve a romániai bányászati törvény (Legea minelor nr. 85/2003) módosításának 2007 februárjában beterjesztett kezdeményezését, amely a ciántechnológiának a színesfémbányászatban való betiltását célozza, és amely 2008 április 15-én volt előterjesztve szavazásra a Képviselőházban, majd visszaküldve újraelemzésre az Ipari és szolgáltatásügyi bizottsághoz, 2008. április 29-i határidővel;

 Felhívva a figyelmet, hogy az RMDSZ választási programja, amellyel Borbély László úr is képviselői mandátumához jutott, azt ígérte választóinak: Határozottan ellenezzük a ciános technológiát használó bányászati tevékenységeket. Kérjük az RMDSZ-t, hogy választási ígéreteinek megfelelően ne járuljanak hozzá a verespataki ciántechnológiás aranybánya engedélyeztetéséhez  és szorgalmazzák a bányászati ciántechnológia teljes betiltását Romániában.

“Hihetetlen, hogy Borbély László, környezetvédelmi miniszterként a mai napig képtelen volt felfogni és meggyőződni arról, hogy az RMGC verespataki bányaterve rendkívül káros és veszélyes a környezetre nézve. Elképesztő, hogy a nagybányai katasztrófa helyett, ami a romániai valóságot szemlélteti, a svédországi aranybányákkal példálózik. Szűklátókörűségre vagy szándékos torzításra utal, hogy csak a ciánkoncenrációról beszél, miközben elhallgatja annak mennyisségét (200.000 tonna!) és a legalább annyira környezetkárosító nehézfémeket. Úgy gondoljuk, hogy az RMDSZ hozzájárulása a verespataki aranybánya megvalósulásához a saját választóinak nyílt átverése, amellyel az egész romániai magyarságot kompromittálják mind magyarországi nemzettársaink, mind a románok szemében. Ezért hoztuk nekik figyelmeztetésül és emlékeztetőül ezt a döglött halat” – Kovács Zoltán Csongor, elnök, Zöld Erdély Egyesület, a Mentsük meg Verespatakot mozgalom tagja.

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2012 január 31.

Zöld Erdély Egyesület

Share Button
Ennyien olvasták: 460

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.