Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Nincs reménye Toásó Elődnek a szabadulásra

Központ április 16, 2012 Hír & hírháttér

tosNincs reménye Toásó Elődnek a szabadulásra

Nincsen reménye Tóásó Elődnek a szabadulásra, annak ellenére, hogy április 16-án lesz három éve annak, hogy a bolíviai hatóságok letartóztatták. Három éve a bolíviai Santa Cruz város egyik szállodájában a rendőrség kommandósai egy rajtaütés során lelőtték a magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A hatóságok szerint az úgynevezett terroristacsoport az elnök,Evo Morales ellen tervezett merényletet.

 

A rajtaütés két túlélője, a magyar Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tádic azóta a La Paz-i San Pedrobörtön rabja, de vádemelés még nem történt ügyükben. Tóásó Elődöt vasárnap a San Pedro börtönben, nyilvános telefonon érte el Lukács Csaba újságíró. 


Tóásó elmondta, a bolíviai hatóságok egy évvel a letartóztatása után hoztak egy új jogszabályt az előzetes letartóztatás maximális hosszáról. A 2010/007-es számú törvényt az ő esetében visszamenőlegesen alkalmazzák annak ellenére, hogy ezt tiltja minden nemzetközi egyezmény és súlyosan sérti a személye és más foglyok szabadsághoz való jogát. 

Bár a törvény meghosszabbítja az előzetes letartóztatás maximális idejét 18 hónapról 36 hónapra, de ez is lejár április 16-án. Bolívia büntető törvénykönyvének 133-as cikkelye kimondja: egy eljárás időtartama maximum három év lehet. Ha ez alatt a három év alatt nem hoznak ítéletet, akkor az ügyet le kell zárni. Ez idáig nem kezdődött el a tárgyalás sem, nemhogy ítélet született volna. 

Hiába kérték az ügyvédjével többször is a szabadlábra helyezését, folyamatosan halasztják a kérelem megtárgyalását, más részről pedig újabb és újabb indokokat találnak ki a bent tartása érdekében, de ezeknek nincs semmilyen jogi alapjuk.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 319

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.