Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Nyárádszeredai ortodox templom-ügy: perel Marius Paşcan

Központ november 8, 2011 Hír & hírháttér

Nyárádszeredai ortodox templom-ügy: perel Marius Paşcan

Beperelte Marius Paşcan, Maros megye prefektusa Nyárádszereda magyar önkormányzati képviselőit, akik nem értenek egyet azzal, hogy a több mint 90 százalékban magyarok lakta település főterének zöldövezete helyére ortodox templomot építsen a görögkeleti egyház.

 

A régóta húzódó herce-hurcáról korábban is beszámoltunk, és részletesen itt és itt olvashatnak.

A legújabb fejlemény, hogy a kormánymegbízott a testület tagjait magánszemélyekként akarja felelősségre vonni, s fejenként 6000 eurós kártérítést követel tőlük.

A bíróság az egyháznak adott igazat, és felszólította az önkormányzatot, hogy vegye ki a közterületi leltárból a szóban forgó területet. Ennek a kérésnek nem tett eleget az önkormányzat, mivel a teleken jelenleg park van, s a hatályos törvények értelmében a zöldövezet rendeltetését nem szabad megváltoztatni.

A prefektus emiatt perelte be a tizenhárom önkormányzati képviselőt és az alpolgármestert. Tóth Sándor alpolgármester megengedhetetlen nyomásgyakorlásnak és zsarolásnak nevezte Paşcan lépését, aki nem az önkormányzatot, hanem magánszemélyekként a helyi tanácsosokat perelte be. Az alpolgármester szerint a prefektus célja az, hogy megfélemlítse őket, és az ortodox egyház számára kedvező döntést hozzanak.

Az ügyben az RMDSZ Maros megyei szervezete is állást foglalt: „Meglátásunk szerint a hosszú évek óta húzódó telekvita politikai töltettel terhelt, ezért nem talál megnyugtató megoldást.” Ugyanakkor a közleményből azt is megtudhatjuk, hogy az RMDSZ úgy gondolja, hogy a prefektus súlyosan visszaélt politikai hatalmával, ezért felszólítják, hogy azonnal vonja vissza a tanácsosok ellen kezdeményezett perindítványt, és a társadalmi összhang érdekeit szolgálva, a helyi önkormányzattal együttműködve támogassa a vitás ügy békés megoldását!

Forrás: MTI, RMDSZ közlemény

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 477

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.