Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Nyomulnak az ortodoxok Nyárádszeredában. Kell-e a harmadik templom?

Központ október 5, 2011 Hír & hírháttér

nyszNyomulnak az ortodoxok Nyárádszeredában. Kell-e a harmadik templom?

Korábban már beszámoltunk az Erdély-szerte rohamosan terjedő ortodox templomok ügyéről, és az is tudott, hogy a rendszerváltás óta Romániában több mint 4000 ortodox templom épült föl állami támogatással. Kicsit megmatematikázva ez annyit jelent, hogy országunkban kétnaponta felavatnak egy új templomot.

 

 A Maros megyei Nyárádszereda kisvárosban, ahol a lakosság 93%-a magyar, és csak 4%-a román ajkú, a csupán négy hónapja ott élő és szolgáló fiatal román pópa augusztusban, a helyi ortodox közösség nevében, nyílt levélben fordult Traian Băsescu államfőhöz, amelyben támogatást kért egy újabb templom építéséhez, hogy szabadon élhessenek hitük gyakorlásának alkotmányos jogával. Úgy érzik, a kis nyárádszeredai román közösséget az erőszakos magyar beolvasztás veszélye fenyegeti.

A helyes mérlegelés miatt, íme egy rövid történeti áttekintés: Az 1600-as évektől a területet piactérként használta a nyárádszeredai lakosság. 1938-ban, az akkor kinevezett román polgármester az 1022 négyzetméteres területet a görög katolikusoknak adta, de azok már nem építkezhettek itt, mivel 1949-ben törvényen kívül helyezték őket. A Ceauşescu-rezsim alatt parkot létesítettek a téren, amely ma is meghatározza a kisváros arculatát. Ám a román hatalom 1920 óta minden erdélyi településen a főtéren épít templomot, katedrálist, hangsúlyozni kívánva ezzel is a román elem dominanciáját. „Ez a helyzet áll fenn itt is” – véli Kerekes Károly RMDSZ-es képviselő, hisz az ortodox egyház nem elégszik meg azzal, hogy a jelenlegi parókia melletti területen építsen, akár állami támogatással templomot, hanem a parkban kívánják megtenni ezt. Nem beszélve arról, hogy a 45 főt számláló ortodox közösségnek már van két temploma a városkában. A probléma másik része a zöldövezetekre vonatkozó 2007. évi 24-es törvény, melynek értelmében sem templom, sem másféle épület nem építhető a fás-füves parkba. Az ortodox egyház és a városvezetés közti vita immár három éve tart, a felek azonban továbbra sem tudnak kiegyezni.

A templomépítés körüli botrány most tovább gyűrűzik, miután Marius Paşcan, Maros megye prefektusa felszólította Nyárádszereda önkormányzatát, hogy vegyék ki a zöldövezetek jegyzékéből a központi parknak azt a részét, amely az ortodox egyház tulajdonában van, hogy tudják elkezdeni az építkezéseket. Legjobb tudomásunk szerint a prefektúra a törvényesség első számú őre kellene legyen, mégis szembe megy a törvénnyel és a kormány határozataival.

 

Megoldás a népszavazás lenne – viszont nem adnak rá engedélyt

 Csíki Sándor, MPP-s önkormányzati képviselő már a vita elindulása óta javasolja, hogy népszavazást kell tartani, mert Nyárádszereda lakóinak kellene dönteniük a város arculatáról: „A helyi lakosok mindig is mellettünk álltak ebben a harcban, ők is azt szeretnék, ha a központi parknak megmaradna a rendeltetése” – mondja a helyi képviselő. Az egyetlen bökkenő csak az, hogy bár megszületett a helyi tanácsi határozat a népszavazás megtartásáról, Marius Paşcan prefektus ezt jogilag megtámadta. Erre a patthelyzetre most már Kerekes Károly parlamenti képviselő is belátta, nincs más lehetőség a park megőrzésére, csak ha a lakosokkal együtt összefognak, és határozott lépéseket tesznek. A képviselő a nyárádszeredaiakat is be szeretné vonni a tiltakozásba, hiszen ők is abban a városban élnek, ahol indokolatlanul terjeszkedne a román egyház, saját hamis identitástudatuk megerősítése érdekében. Ezért felkéri a lakosságot, hogy szükség esetén, alkossanak élő láncot, és védjék meg a zöldövezetet. „Ha szükség lesz rá, jómagam is, mint ennek a vidéknek a politikai, parlamenti képviselője, kiülök ide a térre, és vigyenek el erőszakkal. Ha valakik cirkuszt akarnak és szembe mennek az alapvető emberi jogokkal, akkor engem emeljenek ki erőszakkal” – fejtette ki határozott véleményét Kerekes. „Ha az állampolgárok is felveszik a civil ellenállás formáit és beszállnak a perbe, az ügyet el lehet vinni az Európai Emberjogi Bíróságig is” – hangsúlyozta a képviselő. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy kérte a környezetvédelmi minisztérium álláspontját a park státusát illetően. Ha a közigazgatási és belügyminisztérium szintjén nem lehet elérni, hogy a prefektus visszavonja a bírósági eljárást, akkor Kerekes arra fogja kérni a környezetvédelmi minisztériumot, hogy szálljon be a perbe.

 

Az ortodox lakosok  sem igénylik a templomot

 „Nyárádszeredában nem beszélhetünk egy kompakt román közösségről” – állítja Csíki Sándor, és azt is megtudtuk, hogy a város 45 ortodox lakosából konkrétan öt román család van csak, a többi mind vegyes házasság, ahol a gyerekek magyar iskolába járnak, és még a székely ruhát is magukra öltik. Tudomásunkra jutott, hogy az is előfordult már – nyilván pusztán emberbaráti szeretetből –, hogy szegény családok gyerekeit, ahol a szülőknek nem volt erre anyagi lehetőségük, az ortodox egyház ingyen megkeresztelte volna. Nem kell ide sok fejtörés, hogy rájöjjünk, mit szeretne ezzel elérni az ortodox egyház. „A meglévő, legalább száz férőhelyes templomban, legtöbb 9–10 ember jelenik meg vasárnaponként a misén” – fejtette ki Csíki, így egy harmadik templom építése teljesen szükségtelen. A vitatott kezdeményezés nyilvánvalóan bukaresti egyházpolitikai körökből származik. „Erőfitogtatásról van szó, a román politika meg akarja mutatni, hogy az ortodox vallás az államvallás. De az sem kizárt, hogy ezt a helyzetet a politikusok szítják, akik esetleg így szeretnének szavazatokat szerezni” – magyarázza Csíki.  Arra az újságírói kérdésre, hogy lesz-e harmadik ortodox templom Nyárádszeredában, Csíki Sándornak határozott válasza volt: „Amíg ez a tanács és ez a városvezetés van, addig nem fognak építési engedélyt kapni. A főtéri parkot, az 500 éves piacteret nem építi be senki. A város arculatát nem fogjuk megváltoztatni az emberek megkérdezése, és azok zömének beleegyezése nélkül!” Hogyha mégis felépül a templom, akkor az egyház–üzlet–politika elválaszthatatlan hármasa, kezét dörzsölgetve kipipálhat még egy várost a hagymakupolás honfoglalás diadalait jelző térképen.

 

Ui. A hírek szerint a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) azzal vádolja Kerekes Károly RMDSZ-es parlamenti képviselőt, hogy családtagjait alkalmazta a képviselői irodájában, ami – legalábbis az ügynökség szerint – törvénybe ütköző. Bizonyítani nem tudjuk, de talán nem véletlen, hogy épp akkor történik mindez, amikor újra a tetőre hágtak az indulatok a Nyárádszeredába építendő ortodox templom körül.  

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 696

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.