Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Október 6.: Együtt emlékeznek a magyar pártok. Megtalálják a közös hangot?

Központ október 5, 2011 Hír & hírháttér

oktober_6

Dr. Benedek István, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, László György, a Magyar Polgári Párt megyei elnöke és Jakab István, az Erdélyi Magyar Néppárt megyei elnöke pénteken közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a három erdélyi magyar politikai alakulat együtt emlékezik meg október 6-án az aradi vértanúkról, és székely vértanúkról.

 A sajtótájékoztatón jelen levő Csegzi Sándor alpolgármester kifejtette, ez egy nagyon jó alkalomnak bizonyul arra, hogy „mindennemű kampányjelleg mellőzésével megmutassuk az egyértelmű összefogási szándékot Marosvásárhelyen a magyar politikai szervezetek között”.

oktober_62

Jakab István hangsúlyozta, a marosvásárhelyi magyarság mindig is lelkületi motorja volt az erdélyi magyarságnak, és „fontos, hogy október 6-án a magyar politikai pártok együtt emlékezzenek, és ez azt is bizonyítja, hogy egységesek tudunk lenni minden olyan ügyben, ami a magyarság számára fontos.”

Az MPP megyei elnöke szerint, ha a magyar közösséget képviselő politikai szervezetek megpróbálnak együttműködni, akkor az csakis e közösség történelmének tudható be. „Most félretesszük a politikai hovatartozásunkat és az esetleges politikai nézeteltéréseket, mert van egy közös múltunk, így a magyar közösség érdekében október 6-án Marosvásárhelyen együtt fogunk emlékezni.” László ugyanakkor reméli, ez egy jó lépés annak érdekében, hogy életképes érdekképviseletet tudjanak létrehozni.   Dr. Benedek István, a három párt nevében mindenkinek „kiküldte” a meghívót az október 6-án, 17 órakor tartandó megemlékezésre.

 

Megemlékezés és ünnep egyszerre?

 Az RMDSZ városi szervezetének elnöke elmondta, a MOGYE problémája a rossz menedzsmentnek és a rossz charta megszavazásának az eredménye, ami nem vette figyelembe a jelenlegi tanügyi törvényt. Hihetetlen, hogy 2011-ben megtörténhet, hogy az egyetemi autonómiára hivatkozva egy érvényes törvényt nem tartanak be az intézmény vezetői, és ez mindenképp politikai megoldást kíván. „Remélem, hogy Markó Béla miniszterelnök-helyettes úr, aki a tanügyért is felelős, illetve Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke megteszi személyesen is a szükséges lépéseket. Markó Bélának megvan minden eszköze, amivel hatni tudna az egyetem vezetőségére és a tanügyminisztériumra” – fogalmazott bizakodóan Benedek a MOGYE kérdésének megoldását illetően. Ádám Valérián, az RMOGYKE ügyvezetője a sajtótájékoztatón bejelentette, ha az RMDSZ és a magyar szervezetek „visszavonulót fújnak, akkor az október 6-át követő héten tüntetni fognak a civil szervezetekkel együtt. Erre az összegyűlt politikusok azon reményüknek adtak hangot, hogy október 6-ig megoldódik a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügye.

 

Arányosan kellene iskolaneveket adni!

 „Ha a marosvásárhelyi magyar lakosok számaránya 46 százalék, akkor úgy illene, hogy az iskoláknak 46 százalékát magyar ajkú emberről nevezzék el.” Viszont a Păunescu–Bernády iskola-keresztelősdi vitában a nevet az iskola vezetőtanácsa dönti el, majd a városi tanács szavaz róla. A bökkenő az, hogy az iskolák vezetőtanácsaiban Vásárhelyen a román tanárok többségben vannak. „Azt gondolom, az elkövetkezendőkben lesz elegendő politikai józanság az iskolák vezetőségeiben részt vevő tanárokban, és megértik, hogy ragaszkodunk ahhoz, hogy az iskolák neve a magyar lakosság arányának megfelelő legyen Marosvásárhelyen. Meg kell találni ennek a módját” – fogalmazott dr. Benedek István.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a polgármester-jelölt kiválasztásában is ennyire nagy az egyetértés, Benedek azt válaszolta, hogy e téren is meg fognak tudni egyezni, és lesz olyan jelölt, akinek reális esélye lehet a választások megnyerésére. „Csak úgy tudjuk visszahódítani a polgármesteri széket, ha összefogunk” – összegzett az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 637

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.