Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Önt is félreállítják a román határon?

Központ február 27, 2018 Hír & hírháttér

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke nyílt levelet intézett Carmen Daniela Dannak, Románia belügyminiszterének. A levélben arra kéri a minisztert, hogy töröljék a Határrendőrség adatbázisának a nyilvántartott személyekre vonatkozó jegyzékéből. Nem szeretné a Román Határrendőrség kiemelt figyelmét élvezni.

Alább a nyílt levelet olvashatják.

Tisztelt Miniszter Asszony!

            Az elmúlt években megállapítottam, hogy minden egyes áthaladásomkor Románia határán a Román Határrendőrség kiemelt figyelmét élvezem. Több esetben előfordult, hogy a határrendőr utasítására kényszerparkoláson kellett akár egy órát is várakoznom, néha a számítógép meghibásodását, máskor más valótlan okokat hoztak fel ürügyként. Tanulmányoztam a román határátkelés rendszerére vonatkozó törvényeket, és könnyen rájöttem, hogy Romániában „nyilvántartott személyként” (persoană cu consemn) tartanak számon. Ezeket a személyeket a törvényes előírásoknak megfelelően sajátos módon kezelik Románia határain.

            2015-ben negatív nemzetközi visszhangot váltott ki a Közrendre és Közbiztonságra Vonatkozó Országos Stratégia. Ebben a székelység autonómiatörekvését olyan bűnügyi jelenségként jellemezték, amely állandó fenyegetés az állampolgárok jólétére és biztonságára nézve. E dokumentum szerint a területi autonómia igénye rasszista, szélsőséges és xenofób megnyilvánulás, amely akkor veszélyes, ha ennek a célja egy régió autonómiája. Ez a bekezdés végül nem került be a stratégia végleges szövegébe, tekintettel arra, hogy teljes mértékben ellentétes az Európa Tanács ajánlásaival és az európai autonómiák gyakorlatával. A magam és más személyek tapasztalata a határon azt tanúsítja, hogy csak a stratégia szövegéből tűnt el ez a megfogalmazás, a határrendőrség gyakorlatába azonban bevezették és mindmáig alkalmazzák ezt a megközelítést.

            A mi számunkra a területi autonómia politikai meggyőződésünk része, egy olyan meggyőződésé, amelyet Románia Parlamentje elé terjesztett törvénytervezettel is kifejezünk, de kifejezzük a közösségi akaratnyilvánítás más demokratikus eszközeivel is. Rendkívül veszélyes, ha a Belügyminisztérium, ha a Határrendőrség, vagy bármely hatóság, amely a közrend és a közbiztonság fenntartásában illetékes beavatkozik politikai kérdésekbe, és nyomást próbál gyakorolni. Ez ellentétes Románia Alkotmányával is.

            Ezennel kérem, hogy töröljenek a Határrendőrség adatbázisának a nyilvántartott személyekre vonatkozó jegyzékéből, más autonómiának elkötelezett személyekkel együtt, és töröljék innen mindazokat a személyeket, akik politikai meggyőződésük miatt élvezik az Önök kiemelt figyelmét, hiszen ezáltal az Ön által vezetett minisztérium visszatérhet az alkotmányos keretek közé.

Izsák Balázs

a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely, 2018. február 27.

Share Button
Ennyien olvasták: 915

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.