Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Ötmillióval csökkenhet 2060-ig az ország lakossága

Központ július 12, 2016 Hír & hírháttér

Az optimista forgatókönyv szerint is 5,6 millió fővel, rosszabb esetben 7,4 millió fővel csökkenthet Románia lakossága 2060-ig – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet a népesedés világnapja alkalmából közzétett jelentésében.

Idén január elsején 19 millió 870 ezer lakos élt Romániában, 75 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A statisztikusok szerint az mindenképpen kizárható, hogy a következő fél évszázadban a népesség növekedne, ezt akkor tartják elképzelhetőnek, ha a termékenységi ráta növekedésnek indulna. A szakemberek – a lakosság elöregedését, az élettartam várható növekedését és az esetleges bevándorlást figyelembe véve – azt valószínűsítik, hogy 2060-ig 13 millióra csökken Románia lakossága.

A születéskor várható átlagos élettartam jelenleg 75 és fél év Romániában: a nőknél 79, a férfiaknál 72. Tavaly is folytatódott az elöregedési tendencia: a 65 éveseknél idősebbek aránya  a társadalmon belül 16,5-ről 17 százalékra emelkedett, míg a 15 év alatti gyerekek aránya 15,5 százalék maradt. Románia lakossága 1990-ben érte el eddigi 23,2 milliós csúcsát, fél évszázada pedig a gyerekek tették ki a lakosság negyedét, az idősek aránya pedig a mostani fele volt.

A statisztikusok szerint 2013-ig a fogyáshoz a kivándorlás járult hozzá a legnagyobb, 70-80 százalékos mértékben, azóta viszont inkább ennek következményei okoznak gondot.

Romániából az elmúlt negyed században – de főleg az ország uniós csatlakozása, 2007 óta – vendégmunkások milliói költöztek Nyugatra, elsősorban Olaszországba és Spanyolországba. Bár ez a migrációs folyamat leállt – nem távoznak már lényegesen többen, mint ahányan visszatérnek Romániába – a jelenség továbbra is hozzájárul a népesség fogyásához, mivel a kivándorlók főleg a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályból kerültek ki.

A romániai nőknél a termékenységi ráta 1,3 gyermekre csökkent. A falun élők átlagosan 24,2 éves korukban, a városiak pedig 28,3 éves korukban szülték meg első gyermeküket.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 472

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.