Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Párhuzamosság, avagy kitérő egyenesek a vásárhelyi RMDSZ-ben?

Központ február 14, 2013 Hír & hírháttér

Párhuzamosság, avagy kitérő
egyenesek a vásárhelyi RMDSZ-ben?

rmdsz

Február 12-én ugyanabban az időben, két helyen tartott közgyűlést a vásárhelyi RMDSZ. A Deus Providebit Tanulmányi Házban a felső vezetés támogatását élvező kb. 150 fős csapat elnöknek választotta Peti András helyi tanácsost, és a sokat bírált regisztrációt is újra megnyitották. Ezzel párhuzamosan az Eminescu utcai Bocskai-teremben közel 300 személy gyűlt össze, akik kimaradtak az újbóli regisztrációból, de hallatni akarják a hangjukat. Ők csupán elnök-jelöltet választottak Kovács István személyében, és március 5-ig várnak, hogy tárgyalásokat folytassanak az RMDSZ másik részével, és közös nevezőre jutván, demokratikusan válasszák ki a közös elnökét a városi RMDSZ szervezetének.

Az RMDSZ megválasztotta elnökét,
 és mától újra lehet regisztrálni

r2

A marosvásárhelyi RMDSZ újjáalakuló közgyűlésére került sor a Deus Providebit Tanulmány Házban. A közgyűlésen Peti Andrást választották meg elnökké, viszont a sok port kavart lezárt regisztrációt szerdától újra megnyitották.

A szervezeten belüli helyzetet jellemezve dr. Benedek István, a marosvásárhelyi szervezet leköszönő elnöke elmondta: „súlyos problémák vannak a körzetek szintjén. Ezeket sürgősen meg kell oldani. Nem vezetheti a helyi szervezetet olyan ember, aki nincs napi kapcsolatban a megyei és az országos vezetőséggel. Olyan elnök kell, akinek ez az élete, egész emberre van szükség. Meg kell teremteni az egységet Marosvásárhelyen, mert rendkívül fontos az összefogás”.  

„Egy szervezetet alulról kell építeni és nem felső utasításra”

Szász Lajos RMDSZ-tag bírálta az újrairatkozási procedúrát, mert szerinte nem lett volna szabad lezárni a regisztrációt. Úgy vélte, nagyon sokan kimaradtak és ez okból hátat fordítanak a szervezetnek. „Én úgy tudom, hogy egy szervezetet alulról kell építeni és nem felső utasításra. Nagy hiba volt ez a regisztráció. Vagy naivságból, vagy hozzá nem értésből történt. Én egyetértek azokkal, akik kifogásolják az újbóli regisztrációt” – jelentette ki.

Kelemen Márton erre úgy reagált, hogy a regisztráció nincs leállítva, csak pillanatnyilag szünetel. Szerdától lehet újra regisztrálni.

„Én dolgozni jelentkeztem”

A közgyűlésen egyhangúlag megválasztották az elnököt Peti András személyében, aki ismertette a politikai programját, majd kifejtette: „Dolgozni jelentkeztem ide. Lakossági fórumokat és konzultációs sorozatot fogunk indítani, szeretném közelíteni a marosvásárhelyi szervezetet mind a választókhoz, mind a megyei szervezethez. A marosvásárhelyi magyarságnak egyetlen legitim képviselete az RMDSZ.” Ezt követően bemutatta az általa javasolt ügyvezető alelnökök névsorát, akiket a jelenlevők egyhangúlag kézfelemeléssel megválasztottak. Ezek szerint Peti András csapatának tagjai: Koreck Mária (szociális ügyek), Haller Béla (oktatás), Novák Zoltán (kultúra), Kovács Zoltán Róbert (szervezetépítés), Borsos Csaba (kommunikáció), Orosz Attila (gazdaság), Bakó Szabolcs(ifjúság), Béres Lóránt (egyházi kapcsolatok) és Gombos Csaba (önkormányzati kapcsolatok).

„Nem vagyok Raszputyin”

Ugyancsak Peti András javaslatára egyhangú kézfelemeléssel választották meg a megyei tisztújító közgyűlés 51 helyi küldöttjét, illetve a városi szervezet megyei elnökjelöltjét. Utóbbinak Brassai Zsombort nevesítették, aki a következőket mondta: „A közelmúltban többször negatív értelemben merült fel a nevem a sajtóban. Pedig én nem vagyok ilyen, engem pozitív gondolkodással áldott meg az Isten. Nem vagyok Raszputyin, ahogy egy lap nevezett. Már 12 éve dolgozom mint ügyvezető elnök, illetve újabban mint alelnök. Meggyőződésem, hogy egyetlen szavazatról sem szabad lemondanunk. Legnagyobb politikai szervezet vagyunk Maros megyében. Van jó csapatunk, sikerül majd tágra nyitnunk a kapuinkat. Holnaptól kezdődik újra a regisztráció.”

A közgyűlés záróakkordjaként dr. Benedek István az iránti aggodalmát fejezte ki, hogy negatív visszhangja lesz az összejövetelnek, amiért több dologban is döntés született. Szerinte az elnökválasztás után meg kellett volna állni.

 

Másik részről  az RMDSZ kivár,
 és csak elnökjelöltet választott

r1

Színültig telt a vártemplomi Diakóniai Otthon Bocskai terme, de annak előtere is azokkal az RMDSZ-esekkel és vásárhelyi lakosokkal, akik antidemokratikusnak vélik a Szövetség helyi szervezetének újraalakítását. A közgyűlésre érkező közel 300 személy elnökjelöltet választott, de küldötteket is javasoltak a március végi megyei tisztújító közgyűlésre.

A Kovács István, a 7-es körzet elnöke és Vass Levente által vezetett Egy valós marosvásárhelyi RMDSZ-es érdekképviseletért címet viselő közgyűlésen elmondták, hogy bár egyetértenek a vásárhelyi szervezet újraszervezésével, annak antidemokratikus és szabályzatellenes voltával nem.  „A tagregisztrációs folyamat hirtelen lezárása azt bizonyítja, hogy előre megírt forgatókönyv szerint eljárva, az általuk kívánt végkifejlet felé irányítják az átszervezés, és a tisztújítás menetét. A cél világos: az előre kiszemelt személy, illetve személyek megválasztása a városi elnöki tisztségbe, valamint küldöttként való delegálása a megyei tisztújító közgyűlésre” – mondta Kovács.

„Nem mellesleg az a tény, hogy a városi átszervezést irányító bizottságban olyan személyek vesznek részt – Brassai Zsombor, Peti András –, akik személy szerint érdekeltek a folyamatban, elvi és etikai kételyeket vet fel” – fejezte ki felháborodását a kardiológus.


„Hallatni akarjuk a hangunkat!”  

Vass Levente hozzátette, ezen a közgyűlésen nem az RMDSZ ellen szeretnének fellépni, hanem az RMDSZ-ért, hogy figyelembe vegyék azokat a tagokat is, akik esetleg másképp gondolkodnak. „Nem célunk sem a hibák keresése, sem politikai funkciók hajhászása, hanem hallatni akarjuk hangunkat mindannyian, hisz a Szövetség szlogenje szerint minden magyar számít” – mondta el az RMDSZ volt polgármester-jelöltje. Ami a továbbiakat illeti, Vass elmondta, március 5-ig várnak: ha addig nem keresik meg őket egy újabb gyűlés összehívására, akkor azt úgy értelmezi, hogy a szervezet nem tart igényt a munkájukra.


Elnökjelöltet választottak

A közgyűlés szervezői arra kérték a Deus Providebitben ülésezőket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és a helyzet jogi tisztázásáig tekintsenek el mind a városi elnök, mind a megyei küldöttek megválasztásától. Ezért maguk is csupán elnökjelöltet szavaztak meg Kovács István személyében, illetve a március 29-én tartandó megyei tisztújító gyűlésre is javasoltak küldötteket, demokratikusan eljárva és a reprezentativitást szem előtt tartva: mindenik körzetből 2-3 embert javasolván.  A küldöttek tanácsadója és koordinátora: Vass Levente.

Felháborodott lakosok

A közgyűlésen jelen lévő vásárhelyiek felindultságuknak adtak hangot, és azzal vádolták az RMDSZ-t, hogy kicsúszott a talaj alóluk, és ennek egyenes következménye lehet szavazóbázisuk elvesztése is. A jelen lévő fiatalok is kifogásolták, hogy az RMDSZ „nem róluk szól”, emiatt elzárkóznak attól, hogy a sokat szajkózott fiatalításból részt vállaljanak. Több felszólaló bírálta a szervezet felső vezetését is, akik kisajátították a politikai alakulatot, és a Bukarestben fúvó éppen aktuális szél szerint irányítják a vásárhelyi és megyei szervezetet is. „Itt RMDSZ közgyűlés zajlik, a Deus Providebit Házban pedig UDMR” – jelentette ki egy felindult RMDSZ-tag, a jelenlévők pedig tapssal értettek egyet a felszólalóval.


Share Button
Ennyien olvasták: 437

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.