Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Paul herceg is fogságban egy korrupciós ügy miatt

Központ december 14, 2015 Hír & hírháttér

A volt román királyi család egyik hivatalosan el nem ismert tagját is őrizetbe vette pénteken a korrupcióellenes ügyészség egy restitúciós ügy miatt, amelyben több magas rangú román és külföldi állampolgár érintett.

paulherceg

Paul herceg az 1930 és 1940 között uralkodó II. Károly király unokája, akinek édesapja a király egyik érvénytelennek tekintett házasságából született. II. Károly vitatott frigyét az 1881 és 1947 között uralkodó román királyi család ma sem ismeri el. A sajtó mindazonáltal hercegnek nevezi Pault.

A herceg a bukaresti növénytani kutatóállomás – még a kommunista rendszer által államosított – farmját kérte vissza természetben, az ügyészség szerint jogtalanul. Miután négy évig nem kapott választ az illetékes restitúciós hatóságtól, az ügyészség szerint felbérelte Remus Truică üzletembert, Adrian Năstase volt szociáldemokrata miniszterelnök tanácsadóját, hogy szerezze vissza az ingatlant. Truică ennek érdekében több embert vesztegetett meg azért, hogy megszerezze a telket ingatlanfejlesztés céljából, és sikerrel is járt 2008-ban.

A Truică és az el nem ismerti királyi sarj közötti egyezség szerint a telek az üzletemberé lett, anyagi haszonban viszont Paul herceg is részesült. A herceget pénteken mintegy tíz órán keresztül hallgatták ki, majd ezt követően bilincsben hagyta el a brassói korrupcióellenes ügyészség székhelyét.

Az ügyészek szerint a kutatóállomás farmjának 2008-ban történt törvénytelen visszaszolgáltatása révén mintegy 136 millió euró kár érte az államot.

A vádhatóság azt állítja, hogy Truică egy bűnszövetkezetet hozott létre célja eléréséért, aminek egyebek mellett a 2004 és 2008 között kormányzó liberális Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök hivatalában dolgozó Marius Marcovici tanácsadó, Dan Andronic, az Evenimentul Zilei című legnagyobb példányszámú román napilap igazgatója is tagja volt.

A vádhatóságnak a bíróságon bemutatott iratai szerint a korrupcióellenes ügyészség vizsgálódik még a Forbes folyóirat által 3,6 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkező Benjamin Steinmetz izraeli üzletember és két izraeli politikai tanácsadó, Tal Silbertsein és Shimon Sheves ellen is. Sheves az 1995-ben meggyilkolt Jichák Rabin volt izraeli miniszterelnök kabinetfőnöke volt.

Steinmetz 2000 óta üzletel Romániában, ahol többek között Truică az üzleti partnere. A román sajtó korábban arról is hírt adott, hogy Steinmetznek a Verespatakon tervezett ciántechnológiás aranybányatervben is érdekeltsége van.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 377

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.