Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Pénzbírság Dorin Floreának

Központ január 2, 2012 Hír & hírháttér

Pénzbírság Dorin Floreának

Megbüntették Marosvásárhely polgármesterét, Dorin Floreát, mert hiányos a Városháza honlapjának magyar változata, holott az anyanyelvű tájékoztatást Romániában törvény írja elő. Az ügy megjárta az összes bírósági fórumot, de a városvezető a Legfelsőbb Bíróságon elvesztette a pert.

 

Bustya Sándor panaszt emelt a marosvásárhelyi polgármester ellen az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, amely figyelmeztette Dorin Floreát, hogy kötelessége a fennebb említett állampolgár magyar nyelvű panaszlevelére válaszolni. A városunk elöljárója ezt nem tette meg, sőt a bíróság elé egy másik ügy is került: a Tanács csaknem 500 lejnyi bírságot szabott ki a polgármesterre, amiért többszöri felszólítás ellenére sem gondoskodott arról, hogy a hivatal tájékoztatói magyarul is megjelenjenek a honlapon.

A Maros megyei Táblabíróság a polgármester javára ítélt, mondván, nem sérült a panaszos tájékoztatáshoz való joga: román állampolgár lévén megérthette a román nyelvű tájékoztatást. A Legfelsőbb Bíróság viszont döntésével elismerte: a kisebbségieknek joguk van az anyanyelvük használatához.

“Nincs mit kommentálnom. Kifizetem és kész. Mit tehetnék? Egy kis félreértésről volt szó, azóta rendben felkerülnek az anyagok a honlapra. Ez van: ha hibázol, fizetsz. Még szerencse, hogy a bírság nem túl nagy” – reagált Dorin Florea.

A panaszos szerint azonban továbbra is hiányos a honlap magyar változata, ezért a Legfelsőbb Bíróság precedensértékű ítéletének birtokában kártérítési pert fontolgat a polgármester ellen.

forrás: m1

Share Button
Ennyien olvasták: 529

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.