Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Plagizáló, jog- és törvénysértő rektorok a MOGYÉ-n

Központ február 17, 2012 Hír & hírháttér

„Ilyen ország márpedig nincs”:

Plagizáló, jog- és törvénysértő rektorok a MOGYÉ-n

copotoiuAz egykor nagy hírnévnek örvendő Marosvásárhely Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem – orvosi kifejezést használva – ma már rengeteg sebből vérzik. Hosszú hónapok óta próbálják az egyetem magyar oktatói, szenátustagjai és diákjai, civil szervezetek, egyesületek és jogászok a tanügyi törvény által is előírt magyar departamentumok létrehozására rávenni az intézmény vezetőségét. És egy éve történik mindez, nulla eredménnyel. Erre csak rátett egy lapáttal az a tény, hogy tavaly decemberben a tudomásunkra jutott, hogy a MOGYE egyes vezetői (biztos, csupán a véletlen műve, hogy pontosan azok, akik a törvénnyel szembemenve megakadályozzák a magyar vonalak létrehozását) plágium révén próbálják növelni tudományos közleményeik listáját. Az egyetem rektorának, Constantin Copotoiunak és rektorhelyettesének, Brinzaniuc Klaranak vezetésével olyan orvosi szakcikkeket írtak, amelyek döntő része külföldi folyóiratokban megjelent munkák másolatából áll.

Hantz Péter kutatóorvos, a BKB alelnöke szerint a MOGYE plagizáló rektorának és rektorhelyettesének tettét megfelelően kell büntetni: pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel, de mindenképpen funkciójuk elvesztésével.

Mese-mese, s lári-fári

Természetesen a szóban forgó két vezető tagadja a plágium vádját, de Hantz Péter levélben megkereste az eredeti cikkek szerzőit, akik egytől-egyig írásban megerősítették a plágium tényét. Ennek nyilvánosságra kerülése után a rektor és a rektorhelyettes abszurd és ellentmondásos magyarázkodásba kezdett, miszerint „egy orvosi problémáról csak egyféleképpen lehet beszélni”. Utána az pattant ki Copotoiu úr agyából, hogy tudta és akarata ellenére lett a közlemény utolsó szerzője, sőt, hozzátette, hogy a cikkről csak tavaly augusztusban szerzett tudomást.

De a csavar a helyzetben az, hogy Hantz rámutat: a cikket, amelyet egy holland doktori dolgozatból ollóztak össze, a rektor egyik doktorandusza mutatta be egy tavalyelőtti konferencián, amelynek maga a rektor volt a tiszteletbeli elnöke. „A cikk még tavaly májusban nyomtatásban megjelent az egyetem angol nyelvű lapjában, amelynek a főszerkesztője a rektor felesége, dr. Sanda Copotoiu. Mindezt egybevetve valószínűsíthető, hogy a rektor hazudik” – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Hogy Copotoiu még „szimpatikusabb” figura legyen a szemünkben, tudnunk kell róla, hogy „mondvacsinált” okokra hivatkozva elbocsátással fenyegette dr. Szabó Béla egyetemi tanárt, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettesét. Azzal vádolja Szabót, hogy a magyar departamentumok megalakításáért folytatott harca miatt hanyagolja pedagógusi munkáját. Kincses Előd, akit az esettel kapcsolatosan kérdeztünk a következőképpen vélekedett: Copotoiu „nem más, mint egy pofátlan jogsértő”.

Brinzaniuc magyarázkodása

Mivel valakinek el kell vinnie a balhét, Brinzaniuc (Antal) Klara rektorhelyettes a botrányért a magyar kollegáit hibáztatta, akiktől szerinte „minden gonoszság kitelik”. A plágiumvád kapcsán azt nyilatkozta, hogy csupán egy sebészeti eljárás leírását másolták ki külföldi közleményekből, de Hantz ezt sikeresen megcáfolta: a cikk szinte teljes egészében két külföldi közleményből lett összevágva. Nyomatékul mindkét eredeti cikk szerzőjének plágiumnyilatkozatát is megszerezte.

Nos, időközben arra is fény derült, hogy a MOGYE Általános Orvostudományi Karának dékánja, Leonard Azamfirei is egy plagizáló csapat vezetője volt. A BKB alelnöke a forrás gyanánt szolgált cikk első szerzőjének plágiumnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta.

A hab a tortán az, hogy Dr. Sanda Copotoiu (a rektor felesége) a MOGYE angol nyelvű szaklapjában, a másolt cikkekkel pontosan egy időben a plágium felettébb káros voltáról publikált. „Ezen oktatóknak havi 4-5 ezer eurós fizetést adnak, megengedhetetlen, hogy ezek után is tisztségükben maradjanak” – fejezte ki felháborodását Hantz.

Bár a BKB értesítette az illetékes szerveket a plágiumvádakról, egyelőre sem a tanügyminiszter, sem az Egyetemi Címek, Oklevelek és Okmányok Jóváhagyásának Országos Tanácsa nem reagált.

Az egyetem „újraélesztése”

Miközben a három plagizáló „díszpedagógus” új funkciót pályázna meg – Brinzaniuc és Azamfirei is a rektori tisztségre pályázik, Copotoiu pedig az egyetemi szenátus elnöke szeretne lenni –, semmibe veszik a tanügyi törvényt, mely szerint az intézmény multikulturális egyetemmé nyilvánítása magával vonja a magyar tanszékek létrejöttét. Legalábbis a törvény szerint. Úgy tűnik, az ügyben a politikumtól sem várható a helyzet megoldása, ezért Kincses Előd szerint a chartának mindenképp jogi úton kell érvényt szerezni.

„Azt hiszem, hogy politikai eszközökkel nem sikerül pacifikálni a helyzetet, ezért jogi megoldásra van szükség, azt kell elérni, hogy bírói úton szorítsák rá az egytem vezetőségét a charta módosítására. Ez lenne az optimális megoldás, azért is, mert ez esetben nem mondhatnák azt a román tanügyi káderek, hogy a politika beleavatkozik a nem rá tartozó ügyekbe, megsérti az egyetemi autonómiát. Ily módon a jog mondaná ki az utolsó szót, és az ellen senki nem mondhat és tehet semmit” – fejtette ki álláspontját Kincses.

A vásárhelyi ügyvéd által elindított jogi eljárás folyamatban van, de a tárgyalás időpontját egy májusi napra tűzték ki, így jogerős ítéletre ebben a tanévben már nem számíthatnak. „Amikor megtudtam, hogy a tanév végére helyezték ki a tárgyalást, azonnal kértem, hogy hozzák előbbre. Hat hét után döntöttek arról, hogy nem hajlandóak változtatni a májusi időponton. Ezért a Bukaresti Legfelső Ítélőtáblához fordultam, hogy helyezze át más megyébe a tárgyalást (március 15-én adják meg a választ, hogy melyik megyében lesz a tárgyalás – szerk. megj. ), hisz Marosvásárhelyen nem bízhatunk a bírói pártatlanság érvényesülésében” – mondta el lapunknak Kincses.

Késő orvost hívni, amikor meghalt a beteg

A politikum is mozgolódni kezdett, hisz az RMDSZ egyértelművé tette: a további kormányzati részvételének egyik alapvető feltétele a MOGYE helyzetének megoldása. Erre Copotoiu, Branzaniuc és a többi nemzetféltő orvos-tanár válaszként azt mondta, hogy továbbra sem támogatják a magyar departamentum létrehozását és visszautasítanak minden politikai zsarolást.

„Az RMDSZ-nek kutya kötelessége a magyar felsőoktatásnak a védelme és képviselete, valószínűleg régi adósságát törleszti, mert ha idejében határozottan fellépett volna a MOGYE keretében folyó magyar oktatás kiszélesítése érdekében, akkor most nem itt tartanánk” – így Kincses. Bizony, „periculum in mora”, magyarul: könnyen megeshet, hogy a 22 év késlekedésnek végzetes következményei lesznek.

Mint ismeretes, Copotoiu úr általános sebész szakorvos, úgyhogy félő, hogy csak idő kérdése, hogy – nem kívánatos cisztaként – sebészetileg eltávolítsa az egyetemről a magyar orvosnövendékeket, s jó szakemberhez híven, elvarratlan szálakat sem fog hagyni…


Share Button
Ennyien olvasták: 588

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.