Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Politikai cédaságok. Az RMDSZ az USL ágyában

Központ június 20, 2012 Hír & hírháttér

cedasagPolitikai cédaságok. Az RMDSZ az USL ágyában

Nem tudom, más hogyan van vele, de engem egyáltalán nem lepett meg Borbély Lászlónak, az RMDSZ politikai alelnökének bejelentése, miszerint a hatalmat gyakorló és a választásokat fölényesen nyerő szociálliberális pártszövetséggel, az USL-vel kezdenek tárgyalásokat a Maros megyei vezetői tisztségek elosztásáról.

 

Azt tudtam, tudtuk, hogy Borbélyéknak mindegy, kivel, csak a hatalom közelében maradhassanak. Alig találni olyan román pártot, amellyel már nem bútoroztak volna össze, nem gyakorolták volna a „hatalmat”, pontosabban azt, ami ezzel együtt jár: a közpénzek többnyire kényük és a klientúra érdekei szerinti elosztását.

A választási kampány alatt az RMDSZ még „riszálta” magát, aztán az első adódó alkalommal befeküdt a győztesek ágyába. Azzal a hatalmi körrel szövetkezett, amelyet az új megyei tanácselnök, Ciprian Dobre és a bukott polgármesterjelölt, Cornel Brișcaru testesít meg. Tetszik emlékezni? Ők voltak, akik a leghevesebben, legindulatosabban ellenezték a MOGYE magyar tagozatát, a Kossuth utcát, akik a leginkább erőltették, hogy a 2-es iskola felvegye az Adrian Păunescu nevét.

A történet kapcsán akár azt is mondhatnám: az eset azt bizonyítja, hogy összenő, ami összetartozik, egymásra találtak a posztkommunisták. Értem én, hogy az RMDSZ-nek nem számítanak azok, akik – úgy százezren – a kisebb magyar pártokra voksoltak. Ezek szerint magasról tesznek saját választóik jelentős hányadára is. Kíváncsi lennék, mit szól mindehhez a „csendes többség”, azok, akik szavazataikkal újfent megerősítették a borbélyok önbizalmát, azon téves hitét, hogy azt tehetnek, amit akarnak.

Share Button
Ennyien olvasták: 402

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.