Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Politikai együttműködés lehetőségéről tárgyalt az RMDSZ és az MPP

Központ október 27, 2015 Hír & hírháttér

Politikai együttműködés lehetőséről tárgyalt az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) küldöttsége tegnap, hétfőn Kolozsváron. Az egyeztetésen Kelemen Hunor szövetségi elnök, Kovács Péter ügyvezető elnök, Nagy Zoltán területekért felelős ügyvezető alelnök, az MPP részéről Biró Zsolt elnök, Simon Csaba alelnök és Kulcsár-Terza József háromszéki elnök vettek részt.

Az egyeztetés során a romániai magyar közösség érdekérvényesítő képességének növelése, a két szervezet önállóságához és identitásához való joga, a 2014-es európai parlamenti választást megelőző protokollúm pozitív eredményei, és a magyar közösség képviseletének maximalizálása, a megállapodás irányait kijelölő elvek megvitatása volt napirenden.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy keresni kell a lehetőséget a jövő évi két választáson való közös munkára: az önkormányzati választások vonatkozásában jogi szempontból több együttműködési lehetőséget is beazonosítottak, a parlamenti választások esetében a partnerség kizárólag az RMDSZ listáján történhet meg. A megbeszélésen felmerült egy közös munkacsoport létrehozásának lehetősége is, amely a választási programot dolgozná ki.

Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa november 7-én tartja ülését, amely során elfogadják az önkormányzati választásokra való jelöltállítási szabályzatot, a Szövetség és az MPP közötti megállapodás aláírására ez után kerülhet sor.

közlemény

Share Button
Ennyien olvasták: 398

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.