Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Ponta: Ellenzi a verespataki beruházást, és fontosnak tartja a magyarság parlamenti jelenlétét

Központ április 30, 2012 Hír & hírháttér

Ponta:  Ellenzi a verespataki beruházást, és fontosnak tartja a magyarság parlamenti jelenlétét

Ellenzi a verespataki bányaberuházást, és fontosnak tartja a magyarság parlamenti jelenlétét, de csakis az RMDSZ-el tárgyalna a romániai kormányalakítással megbízott Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt elnöke.

 

Ponta még március elején, külföldi újságíróknak mondta el, ha az Ungureanu-kormány kedvező döntést hozna az erdélyi Verespatakon tervezett ciántechnológiás aranybánya megnyitásáról, azt a miniszterelnöki székbe kerülve azonnal érvénytelenítené. A bányaberuházás engedélyezését Traian Basescu államfő sürgette számtalan nyilvános megszólalása alkalmával.


A magyar kisebbséghez való viszonyáról egy február 12-i sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón nyilatkozott a kormányalakítással megbízott román politikus. Kijelentette, nagyon szeretné, ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a következő romániai parlamentben is ott lenne. Ponta hozzátette, rossz lenne, ha egy olyan fontos kisebbség, amilyen a magyar, parlamenti képviselet nélkül maradna. Ez ugyanis a helyi szinteken tartaná a feszültséget, ez pedig Ponta szerint nem lenne kívánatos. A PSD elnöke azt is megjegyezte, az RMDSZ képviselőit látná szívesen a bukaresti törvényhozásban és nem „Tőkés László pártjának képviselőit”. Szerinte az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) „szélsőséges, majdnem fasiszta módon politizál”. Azt is hozzátette: „Számunkra Tőkés úr nem is volt, és soha nem is lesz tárgyalópartner”. Ponta sepsiszentgyörgyi nyilatkozatát éles hangon utasította el az EMNP.

Victor Ponta egyébként 1972-ben született Bukarestben; szeptemberben ünnepli negyvenedik születésnapját. 1995-ben szerzett jogászdiplomát a Bukaresti Tudományegyetemen, és ugyanott védte meg 2003-ban a doktori disszertációját is a nemzetközi büntetőjog témakörében. Jelenleg az egyetem tanára.

Jogászkarrierjét ügyészként kezdte, 1998 és 2002 között a Legfelsőbb Bíróság melletti ügyészség korrupcióellenes osztályán dolgozott; a gazdasági pénzügyi bűncselekményekre szakosodott. Egyetemi tanára, Adrian Nastase által került a politika közelébe; 2001 és 2004 között a Nastase-kormány ellenőrző testületét vezette. Ezt követően lépett be a Szociáldemokrata Pártba (PSD), ahol hamarosan a párt ifjúsági szervezete elnökévé választották. 2004 óta parlamenti képviselő. 2010 februárjában általános meglepetésre választották a PSD elnökévé; Mircea Geoana korábbi pártelnököt győzte le a választáson, aki nem sokkal korábban szoros versenyben maradt alul az államfőválasztáson Traian Basescuval szemben.

A személyes honlapján közölt önéletrajza szerint angolul, franciául, olaszul és spanyolul beszél; a Steaua csapatában 1989-ben elért ifjúsági kosárlabda-bajnoki cím mellett 2008-ban a román ralibajnokságban is bajnoki címet szerzett a kolozsvári Keleti Edwin másodpilótájaként.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 531

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.