Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

„Porhintés volt a Maros megyei rangsorológyűlés”

Központ október 5, 2016 Hír & hírháttér

Fejetlenség az RMDSZ-ben  

Zűrzavaros, ellentmondásos és változtatásoktól sem mentes a Maros megyei RMDSZ-es szenátor- és képviselőjelöltek listája. A több mint három hete tartott küldöttgyűlés 169 tagja első helyre sorolta a képviselői listán Vass Leventét, másodiknak Csép Andreát és a harmadik helyre Császár Károlyt, szenátorként pedig befutó helyre Novák Zoltán Csaba került, akit Jakab István és Kozma Mónika követ. Ám mára a sorrend és az összetétel is változott. Ez nem csak a Maros megyei jelöltaspiránst és számos RMDSZ-tagot háborított fel, hanem Kolozsvárról is bírálják a helyi szinten történő, a sajtó által „színjátéknak” nevezett rangsorolást.  

Biró Zsolt „kitúrta” Jakab Istvánt

Mint ismeretes, Biró Zsolt, az MPP elnöke az RMDSZ-el kötött megállapodás értelmében befutó képviselői helyet az udvarhelyszékiek listáján kapott, ám ez ellen udvarhelyiek vehemensen tiltakoztak. A SZÁT pénteken úgy határozott, hogy Biró a Maros megyei képviselőjelölti lista harmadik helyére kerül. Kelemen Hunor elmondta: felajánlják Császár Károlynak a szenátusi jelöltlista második helyét, amelyet a rangsoroló küldöttgyűlés szavazata szerint jelenleg Jakab István foglal el. Császár Károly pedig elfogadta az ajánlatot, így Jakab már biztosan nem jut be a Román Parlamentbe.

Eckstein szerint „butuska és vércinikus” a döntés

Ez ellen legelőször Eckstein-Kovács Péter a közösségi oldalon fogalmazta meg álláspontját, amely szerint az RMDSZ rossz döntést hozott azzal, hogy Jakab Istvánt levette a bejutásra nem esélytelen második helyről. „Jakab István vásárhelyi születésű, államtitkár volt egy olyan minisztériumban (pénzügy), ahol vezető magyar tisztségviselő nem volt rajta kívül 1989 után, majd sikeresen versenyvizsgázott az Európai Bizottság egyik szakigazgatóságába, ahol rövid idő alatt igazgatói beosztást kapott. Úgy bel-, mint külföldön munkáját elismerték. 2015-ben hazajött. A technokraták rögtön lecsaptak a kiváló szakemberre, a Környezetvédelmi Alap Igazgatójának nevezték ki. Munkájára mai napig nincs kifogás. Aztán megméretkezett a Maros megyei szenátori listán, és a közgyűlés a bejutásra nem esélytelen második helyre rangsorolta. A Szövetségi Állandó Tanács Kolozsváron felülírta a Maros megyei sorrendet, Jakab második helyét megvonta, és más jelölteknek ajánlotta fel” – írta Ecksteint.

Így folytatja: „A sajtó szerint két kifogás merült fel vele szemben: hogy szakpolitikusként nem biztos, hogy betartaná a frakciófegyelmet, illetve, biztos (jelenleg felfüggesztett) állása lévén Brüsszelben, menet közben venné a kalapját, és felcserélné a szenátori munkát a brüsszeli állásra. Az első kifogás butuskának tűnik. Kérdem azt, hogy mivel garantáltabb Biró Zsolt vagy Vass Levente frakcióhűsége, mint a Jakabé, vagy hátrányt jelent, ha valaki jó szakember és nem megélhetési politikus? A második kifogás viszont vércinikus: nagyon sokan tudják, hogy Jakabék hazaköltözése Brüsszelből tudatos családi döntés volt, hogy itthon dolgozzanak és neveljék a gyereküket. Oda jutottunk, hogy büntetik azt, aki a hazajövetel mellett dönt, pusztán azért, mert szakértelmét külföldön is elismerik” – fogalmazta meg sarkos véleményét Eckstein.

A szövetség egy másik volt szenátora is támadta a SZÁT határozatát. „Antidemokratikus, gyalázatos döntés” – írta a Facebookon Frunda György.

Egy helyi napilap szerint Jakab Istvánt a mai napig nem értesítette senki arról, hogy az RMDSZ miért törölte a Maros megyei szenátusi lista második helyéről. Csalódott, és egyelőre nem kíván az erdélyi magyar politikum részese lenni.

Vásárhelyi jelölt egyetért Ecksteinnal

Balogh József Maros megyei képviselőjelölt kifejtette, hogy nem ért egyet a döntéssel, miszerint Jakab Istvánt „kirúgták” a szenátori listáról. „Ezzel bebizonyították, hogy a marosvásárhelyi jelölőgyűlés eredményét semmibe vették, és az egész egy porhintés volt. Érdekes, mindenki sunnyog” – véli Balogh.

RMDSZ-ből kiábrándult szövetségi

Orosz Attila, aki a tavalyi vásárhelyi előválasztás lebonyolítására felkért bizottság tagja volt, a helyhatósági választásokhoz hasonlította a rangsoroló gyűlést. „A városi, megyei tanácsosi lista rangsorolása után is mindenki sunnyogott. Az eredmény megvan, olyan tanácsosa van az RMDSZ-nek, akit bármilyen jóérzésű magyartanár elvágna az elemiben. De legalább szolgalelkű és nincsenek önálló gondolatai…”  – fogalmazta meg a kritikát. Hozzátette, hogy senki nem mer, vagy nem akar beszélni, mivel olyan emberek vannak körülöttük, akik teljesen függnek tőlük, zsarolhatók. „Egy megoldás van: kiseperni mindazokat, akik elherdálták ezt a közösségi vagyont: az RMDSZ-t. Elölről kell kezdeni mindent, valós újratervezéssel” – véli Orosz Attila.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 743

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.