Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Rendőrség magyar nyelvű beadvány miatt

Központ február 15, 2012 Hír & hírháttér

Rendőrség magyar nyelvű beadvány miatt

A kedden történt esetről Horváth-Kovács Ádám, a megbírságolt marosvásárhelyi férfi elmondta: gyermeke a marosvásárhelyi kettes számú általános iskolában tanul, ő maga pedig a kétnyelvű intézmény szülői bizottságának a tagja. 

 

Tájékoztatása szerint a közelmúltban az intézményben magyarul tanuló gyermekek szüleinek egy csoportja kétnyelvű feliratokat készíttetett, amelyeket az iskola magyar nemzetiségű igazgatóhelyettesének a beleegyezésével tűztek ki a folyosókon. Kedd délelőtt a kétnyelvű feliratok magyarul megírt adományozási dokumentumát szerette volna iktattatni az iskola titkárságán. 


Az iskolaigazgató azonban elutasította ezt, arra hivatkozva, hogy Romániában a hivatalos nyelv a román. Az igazgató a helyi rendőrséghez fordult, miután a szülő nem volt hajlandó románul megfogalmazni a beadványát, és ragaszkodott a magyar nyelvű dokumentum iktatásához. 

A szülő beszámolója szerint rövid időn belül hat rendőr érkezett az iskolába, akik bekísérték a közeli rendőrségi épületbe, és ötszáz lejes bírságot róttak ki rá.

A megbírságolt az interneten tette közre a rendőrségi jegyzőkönyvet. Ebben a bírság okaként azt tüntették fel, hogy „a belépési szabályokat megsértve lépett be az iskolába, ahol a titkárságon beadványt próbált meg iktatni”. A megbírságolt elismerte tettét. Hozzátette, bemutatták neki azt a szabályzatot, amelynek értelmében csakis előzetes bejelentkezés alapján léphetett volna be az iskolába. 

A marosvásárhelyi helyi rendőrség ügyeletes tisztje nem kívánta kommentálni a történteket. Közölte, a parancsnok nyújthat tájékoztatást az ügyről.

A megbírságolt Horváth-Kovács Ádám a Civil Elkötelezettség Mozgalom tagja. A mozgalom panasza alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács korábban megbírságolta a marosvásárhelyi iskolát a kétnyelvű feliratozás elmulasztásáért. A román közigazgatási törvény értelmében azokon a településeken, amelyeken egy kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot, a közigazgatásban és az alárendelt intézményekben mind szóban, mind írásban használható az illető kisebbség nyelve. 

A tavalyi népszámláláson Marosvásárhelyen a lakosság 44,86 százaléka vallotta magát magyarnak. A városban a közelmúltban mozgalom indult azért, hogy a kettes számú általános iskolát nevezzék el Bernády Györgyről, a város egykori híres polgármesteréről. Az iskolában megközelítőleg azonos számban tanulnak magyar és román nemzetiségű gyermekek.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 392

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.