Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Reptér-ügy: Kolozs vs. Maros megye

Központ január 27, 2012 Hír & hírháttér

Reptér-ügy: Kolozs vs. Maros megye

repuloter

Mint ismeretes, illojális versennyel vádolja a Maros megyei önkormányzatot Alin Tişe, a Kolozs megyei képviselő-testület elnöke. A demokrata-liberális elöljáró szerint a Maros Megyei Tanács törvénytelenül nyújtott támogatást a marosvásárhelyi Transilvania repülőtérnek, ezért a bíróságon megtámadják az önkormányzat határozatait, valamint az Európai Bizottsághoz és az Országos Versenytanácshoz fordulnak az ügyben.

„A törvényi előírások tiltják, hogy a megyei önkormányzatok támogassák a tulajdonukban levő társaságokat. Míg Kolozs megye csak befektetésekre, fejlesztésre ad pénzt a reptérnek, addig a Maros megyei önkormányzat a légikikötő fenntartását támogatja, tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatva a Transilvania repteret, amely ezáltal a lehető legolcsóbb szolgáltatásokat biztosítja a légitársaságoknak”– így hangzik Tişe vádja. Ugyanakkor szerinte a marosvásárhelyi légikikötő az önkormányzati támogatásnak köszönheti, hogy utasforgalma elérte az évi 200 ezret, ami még így is csupán ötöde a kolozsvári reptér egymilliós forgalmának.

„Nem értem, miért van Kolozsváron ez a felháborodás, hisz egyrészt egy adott pillanatban a kolozsvári reptér igazgatósága együtt szeretett volna dolgozni a vásárhelyi reptérrel, és egyáltalán nem merültek fel ilyen ellentétes kérdések. Másrészt, az tudott dolog, hogy a Transilvania reptérhez képest, a kolozsvári légitársaság rengeteg pénzt és finanszírozást kapott nemcsak a helyi önkormányzattól, hanem a kormánytól is” – mondta el lapunknak Balogh József, RMDSZ-es megyei önkormányzati képviselő.  

A helyzetért a reptér parancsnoka okolható

Mihai Poruţiu demokrata-liberális megyei tanácsos viszont logikusnak tartja Tişe hozzáállását. Szerinte várható volt Kolozs megye lépése azok után, hogy Maros megye évi egymillió eurónak megfelelő összeggel támogatja a Transilvania légikikötő működését. S bár nem tudja, hogy törvénytelen-e a légikikötő támogatása, abban biztos, hogy az efféle versengés nem tisztességes. Poruţiu elsősorban Ştefan Runcant, a vidrátszegi reptér parancsnokát teszi felelőssé, mivel szerinte képtelen versenyképesen vezetni a nemzetközi légikikötőt. „El kell ismernünk, hogy a rossz menedzsmentnek köszönhetően tisztességtelen konkurenciát folytatunk” – nyilatkozta Poruţiu.

„Runcan folyton azzal dicsekszik, hogy milyen sok utas veszi igénybe a repülőteret. Könnyű annyi légitársaságot és járatot Marosvásárhelyre csábítania, ha a minimumra csökkenti az illetékeket, hogy utólag a megyei tanács pénzéből tartsa fenn azt. Egy parancsnoknak azzal kellene foglalkoznia, miként növelje a bevételeket. Sehol a világon a repülőterek nem lennének nye­­reségesek, ha az utaztatáson kívül nem folytatnának egyéb tevékenységeket. De Vidrátszegen még egy üdítőt sem árulnak” – fejezte ki nemtetszését Poruţiu.

„Elfogadhatatlan, hogy az önkormányzat pénzelje a légikikötőt, hiszen az kereskedelmi társaság, és legalább a saját működési költségeit ki kellene tudnia gazdálkodni, ellenkező esetben veszteséges. Runcannak azt kell megértenie, hogy a repülőtér nem filharmónia vagy múzeum, nem kulturális intézmény, hanem kereskedelmi társaság, és nem normális dolog, hogy veszteségeit állami pénzből fedezzék” – jelentette ki a PD-L-s képviselő.

Nincs törvénytelenség

Ştefan Runcan tevékenysége nem csak Poruţiunak szúrt szemet, hanem az önkormányzat is több ízben lemondásra szólította fel a parancsnokot, az azonban nem volt hajlandó megválni székétől. A Maros és Kolozs megye közötti vita kapcsán Lokodi Edit Emőke mégis úgy véli, hogy az általa vezetett önkormányzat nem követett el semmiféle törvénytelenséget. És bár az elnökasszony szerkesztőségünk többszöri megkeresésére sem volt hajlandó válaszolni, más sajtóorgánumoknak azt nyilatkozta, hogy semmiféle törvénybe ütköző cselekedetről nincs szó. „Bármilyen határozatot hozhatunk, ha az nem törvényes, a prefektúra rögtön megtámadja. A Transilvania repülőtér esetében azonban egyetlen rendelkezésünket sem küldték vissza, vagy pereltek be érte” – szögezte le Lokodi.

Mint ismeretes 2010-ben éppen a Kolozs megyeiek voltak azok, akik együttműködést javasoltak a két repülőtér között. „Mi annak idején megalakítottuk a munkacsoportunkat, amely kidolgozta a javaslatait, de a Kolozs megyeiek ezt még csak válaszra sem méltatták. Azt hiszem, Tişe úr akkori ajánlata nem volt sem őszinte, sem komoly” – fejtette ki véleményét Lokodi. Úgy tűnik, a kolozsváriak hamar elfelejtették, hogy a Transilvania repülőtér számos ízben kisegítette őket. A kifutópálya korszerűsítésekor, valamint ködös napokon a kolozsvári járatok Vidrátszegen landoltak, sőt, az itteni alkalmazottak túlórát is vállalták, kisegítve ezzel a kolozsvári kollégáikat.

A Transilvania repülőtér jövője

„Jelen helyzetben, ha feltesszük azt a kérdést, hogy melyik reptér felújítására lenne érdemesebb befektetni, a vásárhelyit kellene megneveznünk. Mert amíg városunkban 3000 méteres kifutósávot lehetne építtetni, addig Kolozsváron nagyon nagy erőfeszítéssel lehetne csak megoldani ezt a helyzetet, amely többek közt a Szamos elterelését is igényelné” – hívja fel a figyelmünket az RMDSZ-es képviselő. „Ugyanakkor meg kell említenem, hogy a vásárhelyi reptér egy nagyon jó pályázat elbírálási időszakában van, amellyel 40 millió eurós támogatást kapna, és úgy gondolom, amikor egy ilyen helyzettel állunk szemben, ezt a kolozsvári vezetőségnek is támogatnia kellene, nem pedig vádaskodni, és akadályozni az előrelépést” – vélekedett Balogh.

Tudott dolog, hogy a vásárhelyi repülőtér egy olyan optimális helyzetben van, amelyet, ha kihasználnánk, kiszoríthatnánk az Erdély többi városaiban működő légikikötőket. Vidrátszegen lehet a legnagyobb kifutósávot kialakítani, ettől pedig a környék legjobb repülőtere lenne a Transilvania.

„Nem tekintjük vetélytársnak a kolozsvári repteret, sőt, együttműködést szeretnénk velük, hiszen, ha elkészül a kifutósáv, és a nagy kapacitású gépek a mi repülőterünkön szállnak le, és a kolozsvárin a kisebbek, ez nem jelentene versengést a két légikikötő között, és ugyanúgy működhetne az egymáshoz relatív közel lévő repülőtér. Viszont az tény, hogy emiatt a két reptér „értéke” meg fog változni” – összegzett lapunknak Balogh József.


Share Button
Ennyien olvasták: 557

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.