Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

RMDSZ: hogyan tovább? Ismét a városi szervezet a bűnbak

Központ december 22, 2012 Hír & hírháttér

rmdszRMDSZ: hogyan tovább? Ismét a városi szervezet a bűnbak

Az SZKT szombati ülésén újra terítékre került az RMDSZ vásárhelyi szervezete. Markó Béla – a szerinte elégtelen választási eredmények miatt – azonnali tisztújítást sürget. Emlékeztetnénk: néhány hónap leforgása alatt már másodszor futnának neki az átszervezésnek. Megkérdeztük az érintetteket, hogyan vélekednek erről?   


„Teljes tisztújítást javasolok”

Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.

– Vita alakult ki az SZKT marosvásárhelyi ülésén az RMDSZ által elért, nem túlságosan jónak ítélt választási eredmények okairól. Beszélgetésünket innen indítva, ezt ön miként látja?

– Az az igazság, hogy ezt mindenki másképp látja. Nagyon sok zavaró tényezővel álltunk szembe. Ahogy az eredmények is mutatják, ezek befolyásolták a választási kedvet és ugyanakkor a hozzáállást is. Erről mindenképpen lehet vitatkozni, de gondoljunk egy kicsit a Néppártra, és nem utolsó sorban az USL-re, mely négy párt szavazóit egyesítette. Ilyen körülmények között az RMDSZ még finoman fogalmazva is megállta a helyét.

– Egyes vélemények szerint az Erdélyi Magyar Néppártra leadott szavazatokat a szövetség elleni protesztszavazatokként kell tekinteni.

– Igen, így is lehet fogalmazni. Tény, hogy a Néppárt nem tudott plusz mozgósítást elérni. Ők az RMDSZ szavazataiból csíptek le egy bizonyos százalékot. Itt még egyszer meg kell említenem, hogy az, amit ők végig hirdettek, hogy azokat szólítják meg, és azokat viszik szavazni, akik a szövetségre nem szavaznának, sajnos nem így történt!

– A szövetség négy parlamenti mandátumot vesztett. Olyan politikusa sem jutott be a parlamentbe, mint Frunda György, aki húsz éven át volt az RMDSZ szenátora. Ő most mire számíthat?

– Frunda György kiváló szakember, ügyvéd. Nem hiszem, hogy neki egzisztenciális gondjai lennének. Remélem, hogy az RMDSZ megtalálja számára az őt megillető helyet. Ez a megbízás nagyon széles skálán mozog, így a találgatásnak semmi helye. Azt a tapasztalatot, és azt a hozzáértést, amivel Frunda bír, nem szabad kihasználatlanul hagyni. A romániai politikai életben meg kell keresni azt a helyet, amit húsz éves munka után megérdemel. Az ő személye nélkül a hazai politikai paletta mindenképpen szegényebb lenne.

– Az SZKT-n vita alakult ki Frunda és Markó Béla között. Frunda szerint az RMDSZ-nek hamarabb ki kellett volna szállnia a kormányzásból. Ön is osztja ezt a véleményt?

– Ezt Frunda György nagyon sokszor elmondta. Ezzel azonban én sem értek egyet, hiszen akkoriban sem volt az RMDSZ-nek más választási lehetősége. Ezt nagyon sokan, és nagyon sokféleképpen adták tudomásunkra. Az RMDSZ önkormányzati fórumain mindenki egyértelműen arról szavazott, hogy a szövetség maradjon a kormányban, mert bizonyos folyamatokat csak így lehetett lefékezni, leállítani. Ezt Markó is így látja. Ismételten: az RMDSZ-nek nem volt, nem lehetett más lehetősége.

– Markó Béla kijelentette, hogy igenis üzengetni kell Budapestre,  ugyanis Magyarországon esélyeket játszanak el azzal, hogy gyöngítik az RMDSZ-t. „Az erdélyi magyarság és a magyar nemzet jövőjét játsszák el azzal, hogy nem ismerik fel: akár szeretik, akár nem, de támogatni kell az RMDSZ-t“. Mi az Ön véleménye az említett kijelentésről?

– Én nem üzengetni szeretnék, hanem erőteljesebben fellépni. Ez az „üzengetés” nagyon súlytalan. Meggyőződésem, hogy nagyon konkrétan tudomására kell hozni a budapesti vezetésnek azt, hogy az RMDSZ megkerülhetetlen. Ez nem szerelem, vagy szeretet kérdése, hanem a politikai helyzet tudomásulvétele. Ebben az értelemben az RMDSZ nagyon pregnánsan kell megfogalmazza a véleményét, amit minél hamarabb közölni kell az ottaniakkal!

– Miként képzeli el a városi szervezet jövőjét. Milyen változásokat, változtatásokat fognak eszközölni?

– Teljes tisztújítást javasolok. Ezt az ügyvezető elnökséggel meg is beszéljük. A tisztújítást márciusig minden megyében létező helyi szervezetben meg kell tartani, amit követ majd a városi és a megyei. A tisztújításról természetesen a tagságunk dönt majd. Most mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy ezeket a változtatásokat, ha úgy tetszik, kihasználja.


„Manapság nagyon nehéz olyan embereket találni, akik az ilyenféle munkát lélekből végzik”


A hét elején megszületett a döntés, miszerint az RMDSZ nem lesz benne a kormányzásban. Dr. Benedek István, az RMDSZ marosvásarhelyi szervezetének elnöke a következőképpen vélekedik erről:

– Ebben a pillanatban nem az a legnagyobb gond, hogy közösségünknek, a magyarságnak lesz-e minisztere vagy sem. A baj az, hogy a szövetségnek nem lesz képviselete a dekoncentrált intézményekben, a prefektúrákon.

Mindenesetre azok a döntések, amelyek a kormányzás alatt születtek, rendkívüli módon befolyásolták az embereket. Elég, ha a fizetéseinkre gondolunk.

Ami például az állami szektort illeti, aligha van olyan, aki elmondhatja, hogy a bérezése most több, mint két évvel ezelőtt. Tagadhatatlan, születtek olyan döntések is, amelyeket az emberek igencsak megéreztek.

– Mi kell, avagy mi kellene ahhoz, hogy ez az áldatlan helyzet javuljon?

– Nagyon nagy szükség van a profi politikusokra és szakemberekre. Persze, lehet a megszorító intézkedésekre is gondolni, és még sok minden másra, de a tények azonban tények maradnak. Frunda György kiesése is hajszálon múlott. Valószínű, ha a vidéki magyarság jobban megmozdul, akkor most nem ez lenne a helyzet. A magyarságnak több képviselője, szenátora lenne.

– Az elégtelen részvételért nagyon sokan a városi elnökséget okolják.

– Szervezetünkön belül, még a parlamenti választások előtt sor került egy átszervezésre. A jelek arra mutatnak, hogy lehet, pont ezt a részt kellett volna még jobban megerősíteni. Manapság viszont nagyon nehéz olyan embereket találni, akik tényleg odaadással dolgoznak, és az ilyenféle munkát lélekből végzik. Sajnos, nem sokan vannak ilyenek. Igaz, megvan még a csapat, akikkel most is dolgoztunk. E csapat tagjairól tudni kell, hogy immár 20-22 éve végzik ezt a munkát, mondhatni majdnem teljesen önzetlenül.

A választ összegezve: mindenkit lehet kritizálni, szidni, de nem ez a helyes álláspont. A részvétel ugyan nem volt elégséges, de a marosvásárhelyi lakosság semmiképp sem maradt alul a vidékihez képest.

– Miként képzeli el a városi szervezet jövőjét? Ha minden igaz, ebben a szférában is lesznek változások…

– A legnehezebb feladat az lesz, hogy megbízható és odaadó embereket találjunk. Olyanokat azonban, akik ellenszolgáltatás nélkül végzik ezt a munkát és töltik be ezt a feladatot, hát… nagyon nehéz.

Szóvá kell tennem azt is, hogy bizonyos meglévő struktúrákat átszervezni, átalakítani, nem nagy dolog. A bajok csak azután kezdődnek, amikor kiderül, hogy nincs akivel kellőképpen dolgozni lehetne. Persze vannak őszinte, becsületes, önzetlen emberek is, mint például a mostani csapat. Ezek az emberek most azzal találják szembe magukat, hogy munkájuk nem hozta meg azt a gyümölcsöt, amire számítottak. Persze, az eredményekkel én sem lehetek elégedett, de ugyanakkor arra is kíváncsi vagyok, hogy három hónap múlva az új városi vezető milyen ötletekkel, újdonságokkal fog előrukkolni.

Ötletként még mindenképpen elmondanám, hogy át kell gondolni az egész itteni politizálást. Marosvásárhelyt nem lehet összehasonlítani a székely városokkal, ahol magyar polgármesterek, vezetők vannak, akik által másként lehet képviselni az erdélyi magyarságot.


„Fontos, hogy a városi szervezetnek nagyobb döntési szabadságot biztosítsanak”     

A teljesség kedvéért Csegzi Sándort, a városi választmány elnökét, Marosvásárhely volt RMDSZ-es alpolgármesterét is megkerestük.Arra a felvetésre, hogy az RMDSZ nem lesz benne a kormányzásban, lapunknak a következőket mondta:

– Én elvi szinten azt gondolom, hogy egy olyan kisebbségi szervezet, mint az RMDSZ jó, ha mindenkor benne van a kormányban. Mára viszont kialakult egy helyzet, ami arról tanúskodik, hogy a mindenkori politikumnak nincs elképzelése az állapot orvoslására. Megfigyelhető az, hogy miként szegényedik el a román közösség minden kategóriája és ezen belül, sokkal gyorsabb ütemben a magyar közösség.

Csegzi úgy látja, hogy a mai napig hiányzik az a helyzetértékelés, amiből kiindulva jövőképet lehetne állítani  az erdélyi magyarság elé.

– Én ezt hiányoltam éveken keresztül. Nagyon fontos a helyi problémák feltárása és megtárgyalása. A kisemberek szintjén fellelhető gondokat, problémákat, kérdéseket magas szintű képviselettel, tudással kell megoldani.  

Ha az RMDSZ hosszabb távon továbbra is a teljes erdélyi magyarságnak a képviselete akar maradni, akkor ezt a kérdést fel kell tárnia maga, és a közösségünk előtt. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy nem bukarestfüggő politikát kell folytatni, hanem fokozatosan haladva, lentről építkezve, mi magunknak kell megfogalmaznunk a megoldásokat.  

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy Csegzi miként képzeli el a megyei, és a városi szervezet jövőjét. A volt alpolgármester a következőket mondta el:

– Megyei szinten mindenképpen változás lesz, hiszen Kelemen Atillának lejár a mandátuma. Ez természetszerűen a városi szervezetben is változást fog generálni. Megyei elnöknek egy olyan személyiséget kell választani, aki már bizonyított. A megyei szervezet összetartása azonban nem könnyű faladat, ide egy erős, és talpraesett emberre van szükség. Ha ez megtörténik, akkor értelemszerűen megoldódik a városi vezetés helyzete is. Én úgy látom, ha van jó szándék az együttműködésre, akkor a városi szervezetet mindenképpen meg lehet erősíteni.

Ugyanakkor fontos, hogy a városi szervezetnek – a helyi politizálásban és a helyi viszonyok ismeretében – nagyobb döntési szabadságot biztosítsanak.


Share Button
Ennyien olvasták: 347

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.