Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Robbantások és lövöldözés Párizsban: sok a halott

Központ november 14, 2015 Hír & hírháttér

Terrortámadások történtek péntek este Párizsban, amelyekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Körülbelül száz személyt egy koncerten gyilkoltak meg, de étteremben és utcán is lövöldöztek, emellett robbanások voltak egy futballmérkőzésen is. A halálos áldozatok száma meghaladja a 120-at. Franciaországban szükségállapotot hirdettek ki.

parizs

Az AFP igazságügyi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a támadások 128 ember életét követelték, és meghalt nyolc terrorista is. 180-an sebesültek meg, közülük 99 ember állapota kritikus.

A vezető román politikusok Facebookon reagáltak a párizsi merényletek hírére. Traian Băsescu volt államfő szerint Európának egyetlen muzulmán menekültet sem kellene befogadnia.

A francia rendőrség feltételezése szerint a lövöldözések és robbantások valamennyi elkövetője meghalt.

Michel Cadot, a párizsi rendőrség vezetője szombaton elmondta: annak ellenére, hogy úgy gondolják, a terroristák mind halottak, a hatóságok keresik a merénylethullám esetleges további közreműködőit.

Az ügyben a belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak – jelentette be a francia főváros főügyésze, Francois Molins szombat hajnalban.

Leszögezte, hogy csak a vizsgálatok végén derül ki pontosan, mi is történt a támadások helyszínén. Megerősítette, hogy a merénylők hat helyen csaptak le: a nemzeti stadionban, ahol éppen a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés zajlott, a Bataclan rendezvényteremben, ahol rockkoncertet tartottak, továbbá a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek vagy bárok szomszédságában.

A legbrutálisabb támadást a Bataclanban hajtották végre a támadók, ahol túszejtés és túszszabadító akció is volt. A koncertteremben a korábbi beszámolók szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a százat. Molins közlése szerint a Charonne körúton 18, az Alibert utcában 14, a Fontaine au Roi utcában 5, a Voltaire körúton egy halálos áldozatról tudnak.

A megölt vagy önmagát felrobbantó terroristák számáról még szombat hajnalban is ellentmondásos jelentések érkeztek. A Le Figaro című lap hivatalos rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a koncertteremben három támadó robbantotta fel magát. Korábbi közlések szerint a stadionnál is saját magát repítette a levegőbe egy merénylő. Molins azt mondta, hogy az éjfél utáni adatok szerint öt terroristát öltek meg. A Le Figaro később hét halott terroristáról írt.

A merényletek egyik szemtanúja az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta az egyik merénylő szájából a párizsi Bataclan koncertteremben – jelentette a France Info adó. Később egy másik szemtanú, aki szintén jelen volt, azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy a terroristák a szíriai francia katonai beavatkozással próbálták indokolni tettüket.

Share Button
Ennyien olvasták: 735

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.