Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Román lapok: ideje, hogy az államfő “végre munkához lásson”

Központ november 5, 2015 Hír & hírháttér

Ideje, hogy a legnagyobb legitimitást élvező politikus,Klaus Johannis államfő színre lépjen és kezdeményező szerepet vállaljon a tömegdemonstrációk és a kormány lemondása nyomán instabillá vált politikai helyzetben – írták egybehangzóan a csütörtöki román lapok.

Az Adevărul cikkírója, Mircea Morariu elemzése címében is azt hangsúlyozta: “Ideje, hogy Johannis úr végre munkához lásson”. Mint kifejti, Johannis már a bukaresti tűzvész utáni napokban megpróbált rámozdulni a társadalmi elégedetlenségre, és megpróbált kívülállóként feltűnni, mintha ő maga nem lenne része annak a politikustársadalomnak, amely ellen a demonstrálók fellázadtak. Az elnök viszont meglehetősen későn és “szerencsétlenül” reagált Victor Ponta miniszterelnök lemondására, holott a tüntetők valóban egy másféle politizálást várnak tőle, ahogyan azt a tavalyi elnökválasztási kampányában ígérte nekik – írta az Adevărul szerzője.

A România Liberă-ban Sabina Fati a “Gyilkosok lelépnek – csak azért, hogy visszatérhessenek” címmel azt fejtegeti, hogy a haszonleső politikusok mindig visszatérnek, még ha nevet is változtatnak. A szerző szerint Liviu Dragnea, a PSD elnöke számára jó ürügy volt a népharag Victor Ponta eltávolítására, és a párt régi bevált módszerével, a kádercserével próbálja leszerelni az elégedetlenséget, hogy aztán minden maradjon a régiben.

Az Evenimentul Zileiben Dan Andronic a Ponta-kabinet lemondásához vezető demonstrációt a szociáldemokratákat hatalomra segítő 2012-es tüntetéssorozattal hasonlítja össze, amely a Boc-kormány bukásához vezetett. A szerző szerint míg Emil Boc kormánya a gazdasági válság idején lefaragta a közalkalmazotti béreket, Ponta “bátor” gazdasági intézkedéseket hozott – adócsökkentésről, a minimálbér emeléséről döntött – az eredmény ugyanaz volt. A szerző szerint ennek az a magyarázata, hogy a “nagy pártokat kis emberek” vezetik, és az egyedüli stabilitási tényező, a legnagyobb választói legitimitású Klaus Johannis államfő sem képes valóra váltani a hozzá fűzött reményeket, hezitálásával, “dadogásával” okoz csalódást választóinak.

A Hotnews.ro hírportálon Dan Tăpălagă úgy vélte, Ponta úgy vonult ki a politika színpadáról, ahogy plágium-ügye és korrupció botránya alapján megérdemelte: az utca haragja zavarta el. A szerző szerint Klaus Johannisnak most fel kell hagynia a “kívülálló elnök” szereppel, mert a következő kormányfő kinevezésén már az ő aláírása fog szerepelni. Nem menekülhet többé a felelősség elől, komolyan kell vennie alkotmányos szerepét, különben azoknak a levitézlett politikusoknak a bűnrészesévé válik, akik ellen a románok fellázadtak – vélte a cikkíró.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 481

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.