Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Romániába jönnek Andy Vajna tévécsatornái

Központ július 6, 2016 Hír & hírháttér

A médiahatóság kedden engedélyezte, hogy Andrew G. Vajna három meglévő és öt tervezett tévéadója Romániából sugározzon műsort – közölte a Népszabadsággal Turos Lóránd, az Audiovizuális Tanács (CNA) tagja.

Image: 73157569, Andrew G. Vajna, magyar származású filmproducer, a magyar film megújításáért felelős kormánybiztos., License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Image: 73157569, Andrew G. Vajna, magyar származású filmproducer, a magyar film megújításáért felelős kormánybiztos., License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

A szervezet honlapja szerint a CNA kedden hatodik napirendi pontként tárgyalta a Chili TV, az Izaura TV, a Joy TV, a Kiwi TV, a Mozi+, a Prime, a Super TV2 és a Zenebutik ügyét. Ezek bejegyzését Vajna Romániában alapított cége, a S.C. CEE Broadcasting Co. Srl. kérvényezte. A filmügyi kormánybiztos által december végén megvásárolt tévétársaság május elején jelentette be, hogy még idén öt új csatornát indítanak, kettőt átneveznek, egyet pedig átpozicionálnak.

Polyák Gábor médiajogász szerint ez azt jelenti, hogy a TV2-csoport nyolc csatornája Romániában lesz bejegyezve, a román médiatörvénynek kell megfelelniük és a velük szemben felmerülő esetleges panaszokat, jogsértéseket a helyi médiahatóság fogja kivizsgálni, viszont a magyarországi reklámadót nem lehet megkerülni.

A kormánybiztos mostani lépése nem egyedi: a több mint száz magyar nyelvű adó többsége külföldön van bejegyezve, az RTL kábelcsatornái például Luxemburgban. Itthon gyakorlatilag nincs, vagy minimális a műsorszolgáltatási díj, Vajna ezzel a lépéssel így spórolni fog.

A brexit miatt

A Népszabadság megkereste a TV2-t, a tévétársaság pedig a brit népszavazással magyarázta a romániai bejelentkezést. Mint válaszlevelükben írták: „a Brexit, illetve a bővülő csatornaportfólió kapcsán a hatékonyabb működés érdekében több alternatívát is megvizsgáltunk, végül a román joghatóság mellett döntöttünk”.

A médiacégnek ugyanis eddig is csak a főcsatornája volt idehaza bejegyezve, a Super TV2, a Pro4 és a Fem3 formálisan még Londonból sugározza a műsorát.

Forrás: nol.hu, index

Share Button
Ennyien olvasták: 798

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.