Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Runcan szerint Dobre és csapata ásta el a repülőteret

Pál Piroska december 9, 2016 Hír & hírháttér

2012-2016  között a repülőgépek épségét és az utasok életét is kockáztatták       

Az elmúlt időszak meghatározó rossz híre volt, hogy a Wizz Air elköltöztette járatait a kolozsvári reptérre. Közismert, hogy a kincses városnak régóta fáj a foga az Erdélyi Repülőtérről induló légitársaság járataira, így az évek során előkészítették a megfelelő feltételeket az esetleges költözéshez. A kolozsvári légikikötő gépjárműparkolója gyakran megtelik az átirányított plusz gépek utasai miatt, ám erre válaszként a környező panziók és motelek kereskedelmet építettek, így fizetős parkolóhelyekkel várják azokat, akik az autójukat a reptér közelében hagynák az utazásuk idejére. Ahogy mondani szokás: valaki vesztesége, másnak a haszna. A tisztánlátás végett a vásárhelyi repülőtér egykori igazgatóját, Stefan Runcant kerestük meg. A szakember pilótaiskolába járt, utána jogi, illetve turizmus-, aztán repülőtéri menedzsmentképzésben részesült. 2003-2012 között volt az Erdélyi Repülőtér vezetője, és egy 600 oldalas könyvet is publikált a helyi légikikötő múltjáról.

image description

Visszaminősítették a repülőteret

Elsőként arról kérdeztük, miként vélekedik a Wizz Air járatainak Kolozsvárra költöztetéséről. „A légitársaság csupán reagált a marosvásárhelyi repülőtér írásos feljegyzésére, amelyben tudatják a Wizz Airrel, hogy a repülőteret visszaminősítették. A tűzmegelőzési és -oltási (PSI) szabályok vizsgálatakor 7-ről 5-re csökkent a reptér besorolása, valamint a kifutópálya erősségének (PCN) mérésekor 45-ről 30-ra minősítették vissza a légikikötőt. Ennek következménye, hogy az Airbus 320-200 típusú gépek nem szállhatnak fel és le a repülőtéren” – magyarázta.

Runcan megerősítette azt is, hogy ezek a mérések számokkal is alátámasztják a szakemberek számára nyilvánvaló tényt, miszerint a kifutópálya ténylegesen nem biztonságos.  „Amennyiben egy légitársasággal közlik, hogy a repülőtéren nincsenek megfelelő körülmények az általa működtetett repülőgéptípusok le- és felszállására, akkor törvényellenes ott közlekedniük. Egyébként ez az állapot 2015 óta áll fenn, amikor a volt igazgató, Vasilescu Vladimir megrendelésére elvégezték a szóban forgó szakmai felméréseket” – tudtuk meg.

Börtönévek vs. távozás

Úgy véli, az sem véletlen, hogy a Wizz Air éppen most döntött így, hiszen amennyiben nem megfelelő reptéri körülmények között működtetik a járatokat, a légiközlekedés szabályai értelmében kemény börtönévek várhatnak rájuk. A jogszabály kimondja: nem tehetik kockára az utasok életét és a repülőgépek épségét. „A törvénynek eleget kell tenni attól a pillanattól, amikor hivatalosan közölték a visszaminősítés tényét” – mondta el lapunknak a jogász végzettséggel is bíró szakember.

Runcan ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a Wizz Air távozásának oka a kolozsvári és a vásárhelyi reptér közötti rivalizálás lenne, kizárólag a polgári légiközlekedés szabályainak figyelmen kívül hagyása, és a csapnivaló menedzsment miatt intett búcsút Vásárhelynek a fapados légitársaság.

A vásárhelyi reptér megfelelő lenne Erdély kapujának

Közismert, hogy egy „zsebkendőnyi” területen több légikikötő is működik – a vásárhelyi mellett a kolozsvári, szebeni, de az aranyosgerendi is –, így felvetődik a kérdés, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb Erdély kapujaként. Runcan elmondása szerint a földrajzi fekvés, kiterjedés és a ködviszonyok tekintetében az aranyosgerendi a legkedvezőbb, utána pedig egyértelműen a vásárhelyi.  Ám hogy mégis miért ez a reptér maradt le a többihez viszonyítva, Runcan szerint kizárólag a 2012-2016 között tisztségben lévő megyei tanácselnök (Ciprian Dobre – szerk. megj.) tehető felelőssé. „A Maros Megyei Tanács – a repülőtér tulajdonosa – nem ültette gyakorlatba a légikikötő vezetőtanácsa által kért felújításokat. Ciprian Dobre volt tanácselnök és csapata visszautasította a 39.8 millió eurós támogatási kérelmünket – amely összegnek csupán 2%-a lett volna a megyei önkormányzatra háruló rész  –, és felfüggesztette a nemzetközi közbeszerzést, amit a reptér feljavítására és a kifutópálya bővítésére írtunk volna ki. Csúfot űzött elődje munkájából, akinek elnöklése ideje alatt, 2010-ben földterületeket vásároltak a kifutópálya megnagyobbítása érdekében, de már a technikai projektje is elkészült, illetőleg az engedélyeket is kiváltottuk” – magyarázta.

Dobre és csapata veszélybe sodorta az utasok életét

Azt is hozzátette, hogy az előző ciklus megyevezetője félretájékoztatta az önkormányzati képviselőket, hogy összefércelt határozattervezeteket szavazzanak meg, mindemellett a reptér vezetőségébe inkompetens és felelőtlen személyeket neveztek ki politikai megfontolások alapján. „Akik tagjai voltak a repülőtér vezetőségének 2012 júniusa és 2016 júniusa között, úgy tettek, mintha értenék a dolgukat, sőt, eltitkoltak olyan tényeket, amelyek az utasok életét és a repülőgépek épségét tették kockára” – fogalmazza meg sarkos véleményét a kilenc éven át tisztségben levő igazgató.

Nem tér vissza a Wizz Air?

Arra a kérdésünkre, hogy szerinte visszatér-e a Wizz Air Marosvásárhelyre, Runcan igen kételkedő választ adott. „Nem hinném, hogy a jelenlegi vezetőség külső, a szakmától idegen természetű közbeavatkozás nélkül meg tudná ezt valósítani” – hangzik a cseppet sem bíztató verdikt.

A légi teherszállítás beüzemelése is kérdéses

Régóta hangoztatják a szakemberek, hogy a marosvásárhelyi repülőtér adu ásza, hogy alkalmas légi teherszállító gépek befogadására. Megegyezik a hozzáértők véleménye arról, hogy ezt a lehetőséget nagy kár lenne nem kihasználni. Runcan igazgatóságának ideje alatt, 2008-ban megvalósíthatósági tanulmányt végeztek a légi teherszállításra vonatkozóan, és rá egy évre a megyei tanács elé terjesztették, ám elmondása szerint erre nem kaptak választ. Hozzátette azt is, hogy a térségben működő kereskedelmi egységeket sem bátorították arra, hogy légi szállításra alkalmas termékek felé orientálódjanak. „A teherszállítás csak akkor valósítható meg a légikikötőben, ha megfelelő feltételeket teremtenek ehhez, azaz első lépésként 3600 méteresre bővítik a kifutópályát” – állítja.

2012 óta a kritériumoknak nem megfelelő igazgatók vezetik a repülőteret

Stefan Runcan azt is kiemelte, hogy egy légikikötő igazgatója egy sor követelménynek kell megfeleljen, amit a Szállításügyi Minisztérium 2010-ből való 479-es számú rendelete felsorol: például a felsőfokú műszaki végzettség előírt, illetve igazgató számára a kereskedelmi képzés is megfelelő. Az angol nyelv ismerete mellett mindenképp szükséges a légiközlekedési, vagy légiközlekedés-menedzsment képzés, valamint minimum három éves régiség repülőtéri adminisztratív munkában. Runcan elmondása szerint 2012-től kezdődően egyetlen, tisztséget betöltő igazgató sem felelt meg ezeknek a kritériumoknak.


cnc_600x90px


Share Button
Ennyien olvasták: 1452

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.