Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Sérti a fülét a „székely” szó Kovászna megye prefektusának

Központ július 4, 2012 Hír & hírháttér

Sérti a fülét a „székely” szó Kovászna megye prefektusának

Kovászna megye prefektusa, Codrin Munteanu nem ért egyet azzal, hogy a közpénzből finanszírozott székelyföldi rendezvények nevében szerepeljen a „székely” szó.

 

Codrin Munteanu egy Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy mind a Székely Családok Napja rendezvény, mind a Székely Vágta nevéből ki kellene iktatni a székely szót. Szerinte az egyetlen elfogadható megnevezés az lenne, hogy kovásznai vágta, kovásznai családok napja. Ez utal ugyanis a megye nevére, és ebben a megnevezésben találhatják meg magukat a megyében élő románok és cigányok is.

„Elfajultak a dolgok, a magyar szélsőséges és neorevizionista szervezeteknek egyre több követőjük van. Rendet kell tenni, ha azt akarjuk, hogy a gyerekeink biztonságban játszhassanak a parkban. Fel fogom leltározni a Kovászna megyei rendellenességeket, és értesítem az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot” – tette még hozzá a drága ember.

A prefektus azt is közölte, véleménye szerint módosítani kell a helyi közigazgatási és a közpénzügyi törvényt, hogy a helyi hatóságok ne finanszírozhassanak szélsőséges rendezvényeket. Utóbbiak sorában a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett kézdivásárhelyi Székely Sziget című rendezvényt említette, mely a nemzeti rock együttesek egyik seregszemléjének számít.

Az Ezer Székely Leány Napja valahogy elkerülte a figyelmét, pedig azt is át lehetne keresztelni Ezer Kovászna, Hargita és Maros Megyei Leány Napjára, vagy Kétszer Ötszáz Kovászna, Hargita és Maros Megyei Leány Napjára, nehogy az ezeréves történelmünk jusson eszébe őkelmének az ezerről.

Pincér, kérünk két adag kovásznai káposztát! Gazsi, te pedig húzzad el azt, hogyaszongya: maroknyi székely, román és cigány porlik, mint a szikla…

Share Button
Ennyien olvasták: 380

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.