Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Smaranda Enache: Munteannak és Pascannak is mennie kell

Központ január 25, 2012 Hír & hírháttér

Smaranda Enache: Munteannak
és Pascannak is mennie kell

Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke ma tartott sajtótéjékoztatóján kjelentette, hogy Mircea Muntean, a Maros Megyei Kormánybiztosi Hivatal irodavezetőjének és Marius Paşcan prefektusnak hivatalból való eltávolítását kéri, mert január 19-én Muntean egy nyilvánosan használta a fasiszta szlogennek minősülő „Arbeit macht frei” mondatot, ezzel pedig törvényt sértett.

 

Mircea Muntean múlt csütörtökön a Facebook oldalára ezt a mondatot írta ki: „Arbeit macht Frei – asta să înteleagă protestatarii.” Országunkban a mondat egy a 2002-es évben ben elfogadott kormányrendelet szerint fasiszta szlogennek minősül, amelynek nyilvános használata 6 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Ezt a mondatot a nemzetiszocialisták az auschwitzi koncentrációs tábor bejárata fölött helyezték ki, ahol ma is látható. A Munka szabaddá tesz mondatot az irodavezető később törölte a Facebookról, és az őt ért vádakra azt nyilatkozta, hogy a magánéletének nincs semmi köze a prefektúrán betöltött feladataihoz. Felettese, Maros megye kormánybiztosa Marius Paşcan is hasonlóan fogalmazott: „Nem kívánom kommentálni a kabinetfőnök irodán kívüli tevékenységét. Addig, amíg nem sérti a munkahelyi funkciójának alapelveit, nem ítélem el.”

Smaranda Enache elmondta, hogy amennyiben a jogszabályt betartják, bűnügyi eljárásnak kellett volna indulnia, de sajnos nem történt meg. Az emberjogi harcos ezért kéri, mondassák le Mircea Muntean irodavezetőt, sőt a kormánybiztos, Marius Pascan munkaszerződésének felbontását is elengedhetetlennek tartja is. „Ő felel azért, hogy a megyében betartsák a törvényeket. Emiatt az ügy miatt is felelnie kellene, ugyanis közpénzből kapja a fizetését, akárcsak az irodavezetője, ezért nem választhatják szét a magánéletüket és a munkájukat, és főleg, hogy az irodavezető a nyilvánosan használta a fasiszta szlogent” – szögezte le Enache asszony.

Jelen pillanatban Országos Diszkriminációellenes Tanács vizsgálja Marius Paşcan kormánybiztos irodavezetőjének ügyét, s amennyiben bűnösnek találják őket, pénzbüntetéssel sújthatják a szóban forgó két személyt.

Share Button
Ennyien olvasták: 517

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.