Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Szeptember 3-tól másképp írunk helyesen

Központ augusztus 26, 2015 Hír & hírháttér

Évek óta találgatták a magyar nyelvet szerető emberek, mikor jön már ki az új helyesírás. Aztán az MTA 12 év után megtörte a csendet, és májusban bejelentették, hogy szeptemberben jön az új szabályzat. Viszont csak ennyit, a közleményben semmit nem árultak el arról, mi változik majd; minden, amit tudni lehet, korábban kiszivárgott, interneten megtalálható anyagokból és egy darab, már hivatalosnak tűnő tanulmányból derül ki, amely ömlesztve tartalmazza a változásokat.

Nem árboc, hanem árbóc. Nem immúnis, hanem immunis. Bernadettel helyett Bernadett-tel. Jön a magyar helyesírás szabályainak új kiadása, 12 évig írták, és bele fogunk hülyülni. Vagy hüjülni.

Az Akadémia közleményében szeptember elejét írtak, pontos időpontot viszont nem, és azóta is csend van, pedig mindjárt szeptember eleje. Ezért rákérdeztünk a szótár véglegesítését végző Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságnál, mikor várható A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának megjelenése.

Hivatalosan szeptember 3-án 11 órakor jelentik be az új szabályzatot az MTA székházában.

Az Akadémiai Kiadó honlapján már fent a szabályzat ára, a boltban 2890, akciósan 2457 forintért kapható: És noha csak a jövő héten jelenik meg, valójában már kikerült a könyvesboltokba, az egyik kollégánk az imént vett egyet a Flórián téren.

A kötet 612 oldalas, felsorolják benne a 11. és 12. kiadás közti különbségeket is. Aki megveszi, a digitális verzióhoz is kap hozzáférést két évig.

Forrás: index.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 567

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.