Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Szili Katalin közbenjárását ígérte a MOGYE-nek

Központ június 2, 2016 Hír & hírháttér

Hétfőn délelőtt Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és kabinetvezetője Marosvásárhelyen járt, ahol meglátogatta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem előtt tüntető RMOGYKE képviselőit. Szili támogatásáról biztosította Ádám Valeriánékat, és megígérte: ha a diákság körében végzett felmérés és aláírásgyűjtés igényt mutat erre, a magyar kormány felé tolmácsolni fogja a különálló magyar oktatási vonal megalakításának szükségességét.

szilivalerian

„A hétfői nap folyamán érkezett a miniszterelnöki megbízott a tüntetés helyszínére, kíváncsi volt a mi álláspontunkra is, és tőlünk érdeklődött, hogy milyen a hangulat az egyetemen, milyen fázisban van az ügy” – mondta el lapunknak Ádám, aki hozzátette, hogy megtiszteltetés számukra a látogatás, hiszen Szili Katalin nemzetpolitikával foglalkozik, és napirenden van a MOGYE körül történő eseményekkel.

Ádám a diákok álláspontját szeretné a magyar kormány felé tolmácsolni, hiszen a másfél hete megkezdett aláírásgyűjtési akciójukat sikeresnek ítéli. Több mint 600 magyar diák látta el kézjegyével azt a dokumentumot, amelyben a különálló magyar oktatási vonal létrehozását sürgetik. „Elenyésző része a diákságnak, akinek megfelelnek a jelenlegi körülmények, és nem szeretne változást. Azonkívül a dokumentumban az is szerepel, hogy a tanévet ülősztrájkkal indítsuk, illetve, hogy október elején szervezzünk tüntetést a könyves-gyertyás felvonulás mintájára. Az aláírt íven az is kérik a diákok, hogy bevezesség a magyar nyelvű oktatási programot, ahol az jelenleg csak román nyelven zajlik” – magyarázta Ádám. Kihangsúlyozta, hogy reméli, hogy az egyetem vezetősége el fogja fogadni a felmérés eredményét, és lépéseket is tesz a kértek megvalósítása érdekében, hisz a diákok kívánalmait kell tiszteletben tartani, értük működik az egyetem.

„Szili Katalin biztosított minket arról, hogy amint megszületik a diákok többségét képviselő álláspont, amellé felsorakozik, és támogatni fogja, hogy Magyarország sikeresen lépjen fel a MOGYE-n folyó diszkrimináció ellen” – szögezte le lapunknak.

Ádám Valeriánék június 3-ig Marosvásárhelyen folytatják a tüntetést, 6-tól pedig Bukarestbe utaznak, ahol két hónapon át nagykövetségek előtt fogják felhívni a figyelmet a MOGYE-n történő törvénytelenségekre.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 964

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.