Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

SZKT: önkritika és új kihívások

Központ december 22, 2012 Hír & hírháttér

rmdsz2SZKT: önkritika és új kihívások

„Ez az utolsó esélyünk a korrekcióra”

„Egyik szemünk sír, a másik nevet” – értékelte a választási eredményeket Kelemen Hunor, a Marosvásárhelyen megrendezett RMDSZ miniparlamentjén. A szövetségi elnök elmondta, hogy bár az elmúlt 23 év legnehezebb, és magyar-magyar harctól terhes választási kampányán vannak túl, örül, hogy az RMDSZ megőrizte parlamenti képviseletét, ám felemás érzései vannak az eredménnyel kapcsolatosan.

„Önkritikát kell gyakorolnunk, és a hibáinkból tanulva a helyes következtetéseket kell levonnunk, mert négy parlamenti mandátumot veszítettünk, és olyan alapemberünk nem jutott be a parlamentbe, mint Frunda György. Annak okát is meg kell találnunk, hogy miért nem sikerült jobban mozgósítanunk, ugyanakkor megfelelőbben kell felkészülnünk a versenypártokkal vívott harcra” – fogalmazott Kelemen. Hozzátette, hogy ez a legutolsó esélyük a korrekcióra, hogy négy év múlva ne kelljen amiatt izgulni, hogy az RMDSZ elérje az 5%-os küszöböt. „Január végéig el kell végeznünk a választások részletes elemzését, és a következtetések alapján kell döntéseket hozni az RMDSZ tavasszal tartandó kongresszusán” – jelentette ki.

Az RMDSZ elnöke szerint nagyrészt az EMNP okolható a Szövetség kudarcáért, mert a Tőkés neve által fémjelezett párt ártani akart, és ez sikerült is nekik. „Az EMNP első perctől félretájékoztatta a lakosságot, és utólag sem azért voltak szomorúak, mert nem sikerült mandátumokat szerezniük, hanem mert az RMDSZ bejutott a bukaresti törvényhozásba. Hat hónapon belül kétszer bukott meg a „versenyhelyzet mozgósít”-retorika” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

Frunda: nincs erős képviselete a magyarságnak!

Frunda György – akinek húsz évi szenátorság után nem sikerült újabb mandátumot szereznie – az SZKT-n kritikájának adott hangot: „Sajnos ilyen gyenge eredményt még sosem ért el az RMDSZ, és fel kell tennünk a kérdést, miért került ilyen helyzetbe a Szövetség? Talán azért, mert többszöri figyelmeztetésem után is az elmúlt két évben hibás döntéseket hoztunk” – állítja Frunda. Hangsúlyozta, ha 2010 derekán kilépett volna az RMDSZ a kormányból, most másképp festene az eredmény.

„Az RMDSZ bannere, miszerint erős képviselete van a magyarságnak a parlamentben, nem igaz! A pszichológiai 5%-ot értük el csak, és mi vagyunk a legkisebb párt a parlamentben. Úgy gondolom, föltétlenül szembe kell néznünk a hibáinkkal, azokat korrigálni kell, különben nagy bajban leszünk” – hangsúlyozta a volt szenátor.

Vásárhelyi RMDSZ – újra átszervezik?

Kelemen Atilla, Maros megyei elnök elmondta, hogy Marosvásárhely volt a választások legnagyobb vesztese, hisz Frunda György esett ki a parlamentből. „A városban produkált gyenge eredmények miatt elkerülhetetlen a vásárhelyi és a megyei szervezetben végzett teljes tisztújítás. Legkésőbb március elejéig át kell szervezni a szóban forgó szervezeteket” – mondta határozottan Kelemen Atilla.

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke is egyetértett azzal, hogy a helyi szervezet elégtelenre vizsgázott. „Mélyrehatóan elemezni kell és össze kell vetni a szövetség által a különböző választókerületekben elért eredményeket, mert rendkívül jelentősek a különbségek. Nyárád-mente, Küküllő-mente, Mezőség és a térség kisvárosai jól teljesítettek, ám Marosvásárhelyen rendkívül súlyos gondok vannak, mert 39 százalékot kapott az RMDSZ egy 45 százalékos magyarságú választókerületben. Ahol jók az eredmények, ott elismerjük a munkát, ahol pedig olyan rossz, mint Marosvásárhelyen, ott a városi RMDSZ-nek mennie kell már a tegnaptól és nem holnaptól!” – hangzott Markó ítélete.


Share Button
Ennyien olvasták: 415

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.