Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Tanügyminisztériumi felszólítás a multikulturális jelleg érvényesítésére

Központ október 12, 2011 Hír & hírháttér

Tanügyminisztériumi felszólítás a multikulturális jelleg érvényesítésére

A Tanügyminisztérium október 5-én hivatalos átiratban kérte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetőségét, hogy maradéktalanul érvényesítse a multikulturális jelleget az egyetemi Chartában. A kért módosítások biztosítanák a magyar tagozat, valamint az ehhez szükséges külön intézetek létrehozásának és működésének feltételeit is. Legalábbis a miniszterelnök-helyettesi iroda hivatalának tájékoztatása szerint.

Az oktatási tárca az egyetemi Charta összesen tizenhat pontban történő kötelező módosítását kéri: a Charta 39. cikkelyének átfogalmazását, amely az új változat szerint úgy rendelkezne: az oktatási törvény 135. cikkelye (1) bekezdése, (b) pontjának, valamint ugyanezen cikkely (3) bekezdésének megfelelően, a tanintézménynek egy önálló tagozatokból álló egyetemi struktúrát kell létrehoznia, a 36-os cikkely esetében pedig egy olyan új bekezdés beiktatását kéri, amely kimondja a multikulturális egyetemek sajátos struktúrájának biztosítását és tiszteletben tartását.

A minisztérium továbbá a Charta 46. pontja 1. bekezdésének átfogalmazását is szükségesnek látja. A javasolt szövegváltozat egyértelműen leszögezi: az oktatási törvény 13. cikkelye 4. és 5. bekezdéseinek értelmében az egyetemen zajló elméleti oktatás, valamint a klinikai és szakmai gyakorlat román, magyar és angol nyelveken zajlik.


Share Button
Ennyien olvasták: 586

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.