Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Tiltakozik az MMDSZ a félretájékoztatás ellen

Központ január 7, 2012 Hír & hírháttér

mmdszTiltakozik az MMDSZ a félretájékoztatás ellen

2011. december 7-én a „Liga Studenților din Tg.-Mureș” kiadott egy nyilatkozatot, amelyben arra hivatkozik, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem minden diákját képviseli. Az említett nyilatkozat kapcsán a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) tagjai kötelességünknek érezték, hogy tagadják annak tartalmát. „Szeretnénk nyomatékosan felhívni a közvélemény figyelmét arra a tényre, hogy huszonegy éve a MOGYE magyar hallgatóinak közösségét kizárólag az MMDSZ képviselte és képviseli a mai napig” – áll a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatukban.

„Az MMDSZ az a tömörülés, mely ismeri a magyar hallgatók közösségének jellegzetes problémáit, és ezek megoldására hivatott. Ugyanakkor, a tagsága által demokratikusan választva az MMDSZ képviselői azok, akiknek jogában áll képviselni a magyar hallgatókat a MOGYE Szenátusában és más vezetőségi testületeiben” – fogalmaznak a diákok.

Mindamellett, hogy felvállaljuk a különböző problémák megoldását, síkraszállunk az oktatás minőségének javításáért és biztosításáért a MOGYE keretén belül minden hallgató számára etnikai vagy más hovatartozásától függetlenül.

„Az MMDSZ lévén az egyetlen legitim és reprezentatív letéteményese a magyar hallgatók ügyének a MOGYE-n, elutasít minden nemű beleszólást és beavatkozást minden olyan fél részéről, amely a magyar hallgatók közösségének meghatalmazása nélkül történik” – hangsúlyozzák a dokumentum aláírói.

„Sajnálattal tapasztaljuk, hogy félretájékoztatások és manipulálások sorozata eltereli a közvélemény figyelmét a lényegi kérdésekről. Reméljük, hogy a helyzet mihamarabb megoldódik. Bízunk benne, hogy a tanügyi törvény rendelkezéseinek elfogadása, valamint a Tanügyminisztérium felszólításainak megfelelő változtatások által egyetemünkön megszűnik a törvényen kívüli állapot, mely a mesterségesen teremtett és fenntartott feszültségeket is megoldja” – zárul az MMDSZ nyilatkozata.


Funeriu reménykedik

Az oktatási miniszter reménykedik, hogy a marosvásárhelyi orvosi egyetem (MOGYE) szenátusa megtalálja azt a belső szervezési formát, amellyel tiszteletben tartja az oktatási törvény előírásait.  

A tárcavezető a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozott kedden annak kapcsán, hogy az egyetem román többségű szenátusa tavaly többször elutasította a magyar intézetek megalapítását. Kifejtette, a 2011 elején hatályba lépett új oktatási törvény szerint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem multikulturális jellegű, akárcsak a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE). A miniszter szerint a marosvásárhelyi egyetemnek is ugyanúgy alkalmaznia kell a jogszabályt, mint a kolozsvárinak. Meggyőződését fejezte ki, hogy a MOGYE szenátusa is megtalálja azt a legjobb belső szervezési formát, amellyel megfelel majd a törvény előírásainak. A jogszabály szerint magyar intézeteket kell létrehozni a multikulturális egyetemeken. A törvény három ilyen felsőoktatási intézményt nevez meg, a MOGYE-én kívül a BBTE-t és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet. Ez utóbbi kettőn tavaly megalakulhattak a magyar intézetek, amelyek nagyobb fokú önállóságot biztosítanak a magyar nyelvű oktatásnak. A MOGYE román többségű szenátusa azonban kétszer elutasította a magyar intézetek megalapítását az egyetemi autonómiára hivatkozva. Az oktatási minisztérium emiatt visszadobta az egyetem chartáját, és nem hagyta jóvá azt. A MOGYE így jelenleg érvényes egyetemi charta nélkül működik. A magyar oktatók döntő többsége tavaly év végén nem jelöltette magát az orvosi egyetem belső választásain, így tiltakozva a magyar intézetekkel kapcsolatos elutasító döntés ellen – írja az MTI.


Share Button
Ennyien olvasták: 496

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.