Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Tőkés László Marosvásárhelyen: Nemzeti összefogás kontra pártegység

Központ szeptember 29, 2011 Hír & hírháttér

tokes_laszloTőkés László Marosvásárhelyen: Nemzeti összefogás kontra pártegység

  Szeptember 24-én Marosvásárhelyen Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanács elnöke, valamint Kincses Előd ügyvéd az erdélyi magyar politikai erők demokratikus összefogásának fontosságáról, a magyarellenes atrocitások elleni fellépés szükségszerűségéről, illetve a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem súlyosan diszkriminatív chartájáról tartottak sajtótájékoztatót.

 

 Összefogást szorgalmaz

 A romániai magyarság az együttműködést akarja, ezért demokratikus összefogásra van szükség a „kizárólagos posztkommunista pártegységgel” szemben – fejtette ki Tőkés László. Ugyanakkor szégyenteljesnek minősítette Markó Bélának a múlt hétvégén elhangzott beszédét, miszerint a bejegyzett Erdélyi Magyar Néppárt a romániai magyarságot mérgező „politikai cián”. Az EMNT elnöke utalt arra, hogy az RMDSZ amíg a verespataki aranykitermelési projekt megvalósulását támogatja, addig „nyakig benne vannak a ciánügyben, és jobb, ha nem emlegetik a ciánt, ők csak az aranyat akarják megszerezni belőle.” „Az RMDSZ pártegységben gondolkodik, mi viszont nemzeti egységben, a párt csak eszköz, nem öncél” – hangsúlyozta a politikus, aki szerint ha az RMDSZ nem ül le tárgyalni a többi politikai erővel, kockára teszi a magyarság számarányának megfelelő parlamenti képviseletét. Újságírói kérdésre válaszolva pedig azt is megtudhattuk, hogy nem kíván funkciót vállalni az újonnan bejegyzett pártban, nem akar pártpolitikus lenni.

 Felbujtás Tőkés László meggyilkolására

 „Románia számára is presztízskérdés, hogy határozottan fellépjen a magyarellenes megnyilvánulások ellen, amelyek egyik legsúlyosabb példája volt, hogy egy román hetilap Tőkés László meggyilkolására buzdított” – mondta Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanács elnöke, annak kapcsán, hogy a Ştefan cel Mare egykori román uralkodó nevét viselő hetilapban egyenesen Tőkés László meggyilkolására uszítottak. „Nem szégyelli magát ez a szerencsétlen bozgor? Hogy képes meggyalázni azt az országot, ahol született, ahol megkapta mindazokat a jogokat, amelyek minden román állampolgárt megilletnek ebben az országban?”– írja a szerző, aki ezután felteszi a kérdést: „Hát senki nincs ebben az országban, aki golyót eresztene ennek a hazaárulónak a fejébe?”.

Tőkés panaszt emelt a Bukarestben működő Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, ezen kívül a bukaresti ügyészségen is feljelentést tett az említett lapot jegyző személy ellen gyilkosságra való felbujtás miatt. Kincses Előd  hangsúlyozta: a cikk szerzője a magyar etnikum egészét diszkriminálta, amit a romániai diszkriminációellenes törvény súlyos kihágásnak minősít. Egyelőre azonban még nem született meg a testület határozata – tette  hozzá Kincses, aki azt is tudomásunkra hozta, hogy az ügyészségen már májusban panaszt tettek, de ott sem született még döntés.

 MOGYE, iskolakeresztelés

 Mint ismeretes, a MOGYE diszkriminatív chartájára válaszként Kincses Előd megszerkesztette az előzetes panaszt – amelyet Markó Béla, oktatásért felelős miniszterelnök-helyettesnek, és Daniel Funeriu szaktárcavezetőnek is elküldött –, amelyben arra kéri az egyetemi szenátust, hogy az vonja vissza a kibocsátott chartát, mert sérti a 2011-es tanügyi törvényt, és ha nem hangolják össze az új tanügyi törvénnyel az orvosi egyetem szabályzatát, a közigazgatási bíróságon keres jogorvoslatot. Tőkés magyarellenes cselekedetnek nevezte azt is, hogy egy általános iskolát Adrian Păunescuról szeretnének elnevezni.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 623

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.