Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Több mint hat év börtönre ítélték Románia egyik legismertebb üzletemberét

Központ július 25, 2016 Hír & hírháttér

Hat év és két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Romániában Sorin Ovidiu Vântut, az ország egyik legismertebb üzletemberét sikkasztásban való bűnrészesség és pénzmosás miatt.

A jogerős ítéletet pénteken hirdette ki a bukaresti ítélőtábla.
Vântut és további tizenegy vádlottat 2012-ben állították bíróság elé. Azzal vádolta őket a Legfőbb Ügyészség, hogy 2008 és 2009 között szándékosan csődbe vitték a Petromservice olajvállalatot, amelyet 83,5 millió euróval károsítottak meg. Az ügyben Liviu Luca volt szakszervezeti vezetőt is hat év szabadságvesztésre ítélték sikkasztás miatt. Luca az ügyészek szerint a Petromservice szándékos csődbevitele révén tett szert tekintélyes vagyonra.

A Petromservice-nek összesen 150 millió euró adóssága volt, amikor az üzletember és Luca többi segédtársaikkal együtt összetett pénzügyi manőverekkel csődbe vitték. Részben a dolgozók felé voltak jelentős bérfizetési elmaradások, a hitelezőknek is tartozott a vállalat, és a román állam felé is csaknem száz millió euró adósságot halmozott fel. A csődbe juttatással az alkalmazottak és a hitelezők mellett közvetett módon a kisebbségi részvényeseket is megkárosították – olvasható a vádiratban.

Vântunak kiterjedt médiabirodalma volt, amely révén jelentős befolyásra tett szert a román politikában. Vagyonát 2009-ben félmilliárd euróra becsülték. Őt már kétszer elítélték, először 2012-ben egyik üzlettársa megfenyegetése miatt kapott jogerősen egy év börtönbüntetést, amit letöltött. 2013-ban szabadult, majd 2014 elején egy másik ügyben is elítélték két évre bűnpártolás miatt. Abban találták vétkesnek, hogy pénzelte a hatóságok elől rejtőzködő Nicolae Popát, akit az ország egyik leghírhedtebb pilótajátéka miatt ítéltek el. Vântut még ugyanabban az évben feltételesen szabadlábra helyezték, így pénteken délután, a legújabb ítélet kihirdetése után ismét börtönbe szállították.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 489

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.