Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Tojásválság és -drágulás Maros megyében is

Pál Piroska november 23, 2017 Hír & hírháttér

Románia- és Európa-szerte tojáskrízisről szólnak a hírek, hiszen az elmúlt egy hónap alatt jelentősen megugrott az egyik alapélelmünk ára. Bár a Maros Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője szerint a megyében nincs tojáshiány, azt láthatjuk, hogy duplájára, sőt, néhol triplájára nőtt az ára. Amíg szeptemberben 35 baniért vásárolhattunk egy darabot, most már 75 bani alatt szinte biztosan nem kapunk, de leginkább 8 lej fölött vásárolhatunk tíz darab tojást.

Mint közismert, a drágulás hátterében a madárinfluenza-járvány és a nyáron kitört rovarirtószer-botrány miatt visszaesett uniós termelés áll. Az Európai Unió országaiból származó tojásokban egy veszélyes rovarirtó szert mutattak ki, emiatt nagy tételeket vontak ki a piacról. Ennek természetes következménye, hogy csökkent a behozatal, s a nagyüzletekben megcsappant a tojásmennyiség és a választék.

Alacsony kínálat okozta a drágulást

Petre Daea mezőgazdasági miniszter egy nyilatkozatában a külföldi termelőket hibáztatta a romániai tojáspiac kedvezőtlen alakulásáért, hiszen ők okolhatók ezért az áldatlan helyzetért. Ugyanis nagyon sok holland, francia és belga termelőnek a Fipronil-botrány miatt fel kellett számolnia az állományt és a telephelyeket. Emiatt sokkal kisebb lett a kínálat, s a piac természetes választ adott erre.  A miniszter a hétvégén Szebenben azt is nyilatkozta, hogy az élelmiszerek – többek között a tojás – drágulásának nincsenek objektív okai. „Elmentünk a termelőhöz is, és elmentünk az üzletbe is. Mi nem találtunk objektív tényezőket, amelyek ezeket az árakat indokolnák, úgyhogy a Versenytanácshoz fordultunk, hogy végezzenek ők is egy elemzést, mert ez az ő hatáskörük” – tette hozzá a tárcavezető.

Sorban állnak az olcsóbb tojásért

A hiper- és szupermarketekben három héttel ezelőtt még 11-18 lej közötti áron lehetett 30 darabot – egy kartonnal – vásárolni, viszont a héten már ugyanennyi 28 lejbe került. Az üzletek ugyanúgy rendelnek ebből a keresett élelmiszerből, mint azelőtt, viszont a beszállítók nem minden esetben tudnak eleget tenni a rendelésnek.

A kövesdombi napi piacon szinte egyáltalán nem lehet tojást vásárolni a termelőktől, hiszen a tyúkok kevésbé tojnak az évnek ebben az időszakában. Ellenben a piac egy mellékhelyiségében lehet radnóti tojást vásárolni 80 baniért, ahol ott jártunkkor több méteres sor kígyózott, mert ez olcsóbb, mint a lakótelepi boltok polcain lévők, amelyek 88-90 baniba kerülnek. Ám az egyik áruházban a hétvégén 75 baniért is lehetett közepes méretű tojást beszerezni.

Mindenki felemelte az árakat

A piac mellett, kisszéken ülve egy idős néni is árulja a fölösleges tojásait, amit a háztartásában már nem tud elhasználni. Csupán néhány, tíz tojást tartalmazó zacskót tárol a dobozában. Mint mondja, ő is „felemelte” 80 banira portékája árát, mert „megharagudna a többi árus”, ha ő olcsóbban adná.

Volt, aki betárazott decemberre

A piacon sétálva a vásárlók véleményére is kíváncsiak voltunk, olyan is volt, aki fel volt háborodva a megduplázódott árakon, de olyan személlyel is beszélgettünk, aki 30 tojással pakolta tele a bevásárló szatyrot. „Tojás nélkül nem lehet főzni, az unokák is rántottát reggeliznek, nem befolyásol a drágulás, úgyis megveszem” – mondta el.

Olyan személlyel is találkoztunk, aki nagyáruházban vásárolt meg 30 tojást, abban a reményben, hogy olcsóbban megveheti a decemberre előrejelzett egy lejes árnál, így betárazott az élelmiszerből.

14 farm működik a megyében

Ioan Rus, a Maros Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság ügyvezető igazgatója elmondta, megyénkben nincs tojáskrízis, de az árak itt is nagyon megugrottak. A megyében jelenleg 14 tojástermelő farm működik, ezek kisebb farmok, ahol 3000-4500 tojó egyedet tartanak.

Mivel pótolható a tojás?

A megugrott árak miatt hasznos lehet tudni, mivel lehet helyettesíteni a tojást. A panírozás során például lisztből és vízből a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát keverünk, és ezt használjuk a felvert tojás helyett. A masszába keverhetünk őrölt lenmagot is. Bundáskenyeret készíthetünk pl. vízzel és fűszerekkel kikevert csicseriborsólisztből; a rántottánál a tojás kiváló helyettesítője lehet pl. a tofu.

A hagyományos süteménytészták esetében a tojás kötőanyagként funkcionál, ui. a fehérliszt tojás nélkül nem áll össze megfelelő minőségű tésztává. A tönkölybúzából, rozsból, árpából stb. készülő lisztek azonban némi víz hozzáadásával is tökéletes állagú tésztává keverhetők, illetve gyúrhatók – így szükségtelenné válik a tojás hozzáadása.

Share Button
Ennyien olvasták: 1442

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.