Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

„Túl nagy ínyencség a magyar-magyar együttműködés”

Központ július 4, 2012 Hír & hírháttér

kelemen_hunor„Túl nagy ínyencség a magyar-magyar együttműködés”

A vasárnap (július 1-én) tartott SZKT-n, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kijelentette, hogy nehéz nyár-ősz elé néznek, hisz a PDL és az USL között totális háború van kibontakozóban, és ez az RMDSZ-t sem fogja elkerülni. „A választásokig ellenzékben maradunk, viszont mi a holnapi naptól (hétfőtől) kezdődően gőzerővel készülünk a parlamenti választásokra” – állítja.

Arra a kérdésre, miszerint terveznek-e együttműködni, egyáltalán tárgyalóasztalhoz ülni a két kisebb – MPP, EMNP – párttal az őszi választásokat illetően, Kelemen azt válaszolta, hogy egyetlen szövetségesük van, és az az erdélyi magyarság. Egy magyar-magyar összefogás esélyét, vagy netán egy választási koalíció létrehozását kizárta, hivatkozva arra a 8%-os küszöbre, amelyet ez esetben, az érvényben lévő választási törvény értelmében el kellene érniük. Hozzátette azt is, hogy a Szövetség ajtaja nyitva áll minden együttműködni szándékozó személy és politikai erő előtt, de a helyhatósági választáson elért 86%-os támogatottságuk legitimizálja őket arra, hogy az RMDSZ legyen a magyarok egyetlen képviselője a parlamenti választásokon.

E tekintetben a Szövetség több képviselője is érintette az önkormányzati választásokkor tapasztalt negatív kampányt az EMNP részéről, amit az együttműködés-képtelenség bizonyítékaként emlegettek.

Mint ismeretes, a napokban Toró T. Tibor, az EMNP elnöke kifejtette álláspontját, miszerint „a választási törvény egyértelműen összefogásra és együttműködésre kényszeríti az erdélyi magyar politikai erőket”, Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke szerint pedig „szükség van egy nemzeti válogatottra a bukaresti parlamentben”. Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára Szász kijelentéséra a Facebook közösségi portálon a következőképp reagált: „Ez igaz, de ki látott olyan válogatottat, amelyben C ligások is játszanak…”

Share Button
Ennyien olvasták: 438

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.